Andrijevica: Lokalni parlament usvojio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za tekuću godinu

Andrijevica: Lokalni parlament usvojio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za tekuću godinu

Zahvaljujući gasovima odbornika vladajuće većine, koju čine koalicija SNP – Demokrate, Pokret Evropa sad i koalicija „Za budućnost Andrijevice“ i Građanska lista „Vasojevićki pokret – Ujedinjenja“, andrijevički lokalni parlament na juče održanoj sjednici usvojio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za tekuću godinu.

Prilikom glasanja odbornici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS-a) glasali su protiv, dok su predstavnici Građanske liste „Za budućnost naše djece“ ostali uzdržani.

U uvodnom izlaganju predstavnik opštinskog Sekretarijata za finansije Stojan Mitrović naglasio je da prihodi budžeta za ovu godinu, nakon izvršenog rebalansa, iznose 5.247.752 eura, što je za skoro dva miliona eura više od prvobitne odluke o budžetu koju je u maju donio Odbor povjerenika za opštinu Andrijevica. Mitrović je pojasnio da nakon izvršenih korekcija na kapitalni budžet otpada 1.988.258 eura planiranih sredstava, te da je odluka o rebalansu budžeta donijeta u skladu sa realnim pretpostavkama i u skladu sa važećim propisima. On je izrazio uvjerenje da će ukupni prihodi budžeta biti realizovani onako kako su i zacrtani. Kazao je da je rebalans budžeta uglavnom bio iznuđen radi stavljanja u funkciju sredstava namijenjenih za kapitalne investicije koja Odbor povjerenika prvobitnom odlukom nije ukalkulisao u budžetsku projekciju, kao i zbog izmjena Zakona o finansiranju lokalne uprave.

Šef odborničkog kluba DPS-a Dejan Ivanović je kazao da njegova partija neće podržati odluku o rebalansu budžeta, zbog, kako je naveo, neodgovarajuće raspodjele raspoloživih budžetskih sredstva.

– Moramo da priznamo da je ovo do sada najveći budžet Opštine Andrijevica, gdje je za kapitalne investicije izdvojeno blizu dva miliona eura. Međutim, mi nijesmo zadovoljni kako su ta sdredstva raspoređena. Prije svega, za izgradnju balon sale opredijeljeno je svega 40.000 eura, a trebalo je mnogo više, s obzirom na to da se zna koliko je taj objekat potreban našoj opštini. Takođe, za funkcionisanje mjesnih zajednica izdvojeno je svega 30.000 eura, što je zaista smiješno. Zato naš odbornički klub neće podržati ovu odluku – kazao je Ivanović.

Odbornik sa liste „Za budućnost naše djece“ Milić Kićović saopštio je da će on i njegovi odbornici ostati uzdržani prilikom glasanja, zbog, kako je kazao, brojnih nejasnoća koje sadrži naznačena odluka.

O ponuđenoj odluci pohvalno je govorio odbornik Demokrata Miloš Čukić , rekavši da će se na osnovu nje realizovati dosta značajnih projekata na području opštine Andrijevica.

– Ovo je odluka koju smo jedva dočekali kako bismo mogli da krenemo sa važnim projektima čija je realizacija bila zaustavljenja pomalo čudnim ponašanjem Odbora povjerenika koji je prvobitnom odlukom o budžetu uskratio da se sredstva za kapitalne investicije stave u funkciju. Sada su ta sredstva, ovom odlukom, odblokirana. Ostaje samo bojazan da se zbog kratkog roka neće sve planirano odraditi do kraja godine. Ali svakako je sigurno da će se 640.000 eura ubrzo upotrijebiti za asfaltiranje puteva u našim mjesnim zajednicama, jer je taj tenderski postupak okončan – naveo je Čukić.

Nakon usvajanja odluke o rebalansu budžeta došlo je do prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma. Naime, odbornici opozicionog DPS-a i liste „Za budućnost naše djece“ napustili su salu kad je trebalo da se raspravlja o završnim računima Opštine Andrijevica za 2022. i 2023. godinu. Oni su istakli da se o tim odlukama glasalo i ranije i da nema potrebe da se to ponovo čini. Nakon toga vladajuća većina nije imala dovoljno odbornika za odlučivanje, jer se na sjednici nije pojavila odbornica Pokreta Evropa sad Aleksandra Olujić , iz, kako je rečeno, zdravstvenih razloga.