Aerodrom u Golubovcima od početka godine opslužio skoro 370 hiljada putnika

Aerodrom u Golubovcima od početka godine opslužio skoro 370 hiljada putnika

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila 2024. godine opslužio skoro 370 hiljada putnika što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

“Saobraćaj se, očekivano, od početka ljetnje sezone koja je u avijaciji startovala krajem marta, dodatno intenzivirao. Prema najavama, broj putnika će rasti jer će tokom ljeta Aerodrom Podgorica biti povezan sa oko 45 destinacija što je, kako i saopštava, između ostalih, i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, dokaz da je avio-dostupnost ključna u procesu jačanja pozicije Crne Gore kao rastuće turističke destinacije”, saopšteno je iz te kompanije.

Podsjećaju da je, terminalna zgrada Aerodroma Podgorica koja je otvorena 2006. godine projektovana da u vršnom satu, kada je saobraćaj, dakle, najgušći, prihvati oko 600 putnika u odlasku i dolasku, dok, na terenu, taj broj često prevazilazi i hiljadu, sa maksimalno zabilježenim opterećenjem od oko hiljadu i tristo putnika, zbog čega su gužve godinama unazad, pa i sada, očekivane i realnost.

“Ipak, shodno očiglednim prostornim ograničenjima ali i uz maksimalnu posvećenost naših zaposlenih, operativne službe uradiće sve da se opsluživanje putnika, prtljaga, tereta i vazduhoplova odvija u skladu sa redom letjenja i to tako da sve operacije budu bezbjedne i sigurne”, navode u saopštenju.

Ističu da javnost treba znati da se red letjenja avio-kompanija kreira uz međusobno usaglašavanje i zajedničke kompromise jer ni avio-kompanije ne mogu, zbog drugih planiranih letova i ograničenja na drugim aerodromima u potpunosti da uvaže zahtjeve Aerodroma Podgorica, dok na njihov zahtjev, red letjenja se, tokom sezone, često mijenja čak i na dnevnom nivou.

“U tim situacijama, Aerodrom Podgorica, uprkos ograničenim kapacitetima, uvjek pokazuje fleksibilnost i, u granici izvodljivog i racionalnog, avio-prevoznicima izlazi u susret, ali uvjek vodeći računa da se u maksimalno mogućoj mjeri izbjegne preklapanje većeg broja letova”, kazali su iz ACG.

Takođe navode kako nije neuobičajeno i da na Aerodrom Podgorica, uslijed različitih razloga, budu preusmjerni avioni sa drugih aerodroma što dodatno utiče na broj putnika koji borave u našem terminalu.

“Svi ovi faktori se direktno odražavaju na dodatnu opterećenost aerodromske infrastrukture i svih zaposlenih, ali se sve operacije realizuju uz sprovođenje svih preventivnih mjera iz domena sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva što je naš apsolutni prioritet”, ocjenjuju.

Stoga, poručuju, “ljubazno molimo putnike da se u kontinuitetu informišu o statusu letova kod avio-kompanija i da sve ove činjenice imaju na umu tokom boravka na Aerodromu Podgorica”.

“Podsjećamo, osnivač kompanije je Vlada Crne Gore koja će odlučiti o modelu daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore. Od ranije je poznato da je, shodno rastećem interesovanju putnika i avio-kompanija za Crnu Goru, neophodno širenje postojeće infrastrukture i na Aerodromu Podgorica i na Aerodromu Tivat”, zaključuju iz ACG.