Adžić: Potvrđeno da je šverc cigareta u periodu Abazovićeve Vlade bio klinički mrtav

Adžić: Potvrđeno da je šverc cigareta u periodu Abazovićeve Vlade bio klinički mrtav

Ministarstvo finansija je juče potvrdilo da je zahvaljujući borbi prethodnih vlada u kojima je ključnu ulogu protiv šverca cigareta vodio Dritan Abazović (bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA), gotovo cjelokupno tržište duvanskih proizvoda vraćeno u legalne tokove, što je bio jedan od ključnih prioriteta koje smo obećali građanima, saopštio je danas poslanik Građanskog pokreta URA i ministar unutrašnjih poslova u Abazovićevoj Vladi Filip Adžić.

„Država je u toku 2023. godine od akciza na duvanske proizvode naplatila 100,23 miliona eura, što je dosadašnji rekord i za 120 odsto veći iznos u odnosu na 2019. godinu kada je naplaćeno svega 46,3 miliona i 2020. godinu kada je naplata bila još manja i iznosila 45,5 miliona, i da to potvrđuje izvještaj Ministarstva finansija. Da je šverc cigareta u periodu Abazovićeve Vlade bio klinički mrtav potvrđuje i podatak da je legalnim kanalima prodato 6,7 odsto više cigareta nego u 2022. godini u kojoj je takođe zabilježen značajan rast legalne prodaje cigareta“, istakao je Adžić u saopštenju koje je dostavila URA.

On je zaključio i da bez obzira na politička mimoilaženja sa Vladom premijera Spajića, od rezultata i istine se ne može pobjeći i objavljeni podaci Vlade Crne Gore predstavljaju za URU veliku satisfakciju i potvrdu njihovog uspješnog rada.

„Vijesti“ su juče objavile da podaci iz godišnjeg izvještaja Direkcije za carinski sistem i carinsku politiku Ministarstva finansija za 2023. godinu pokazuju da je država prošle godine od akciza na duvanske proizvode naplatila 100 miliona eura, što je dosadašnji rekord i više nego duplo veća suma u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Iz ove Direkcije su naveli i da se „konačno skoro cjelokupno tržište duvanskih proizvoda vratilo u legalne tokove“.

Državna kasa je u 2019. godini od akciza na duvanske proizvode naplatila 46,3 miliona, u 2020. godini 45,5 miliona eura. U julu 2021. godine tadašnja Vlada i Uprava prihoda i carina, na čijem je čelu bio Aleksandar Damjanović, donijeli su odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar, zbog sumnji da se preko te teritorije obavlja dobro uigrani domaći i međunarodni šverc cigaretama.