ACV: Novo rukovodstvo otklanja neusklađenosti iz prethodnog perioda

ACV: Novo rukovodstvo otklanja neusklađenosti iz prethodnog perioda

Agencija se oglasila povodom izvještaja Državne revizorske institucije za 2023.

Agencija za za civilno vazduhoplovstvo (ACV) saopštila je da je novo rukovodstvo te agencije samoinicijativno pokrenulo procedure za unapređenje poslovanja i otklanjanje neusklađenosti iz prethodnog perioda, na koje ukazuje i Državna revizorska institucija (DRI) sadašnjim izvještajem za 2023. godinu.

Nadležni Kolegijum DRI-a dao je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na godišnji finansijski izvještaj ACV-a i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja za 2023. godinu.

„Napominjemo da je ACV prošle godine bila u specifičnoj situaciji, s obzirom da u jednom periodu nije imala direktora, a potom je institucija bila u stanju sa vršiocem dužnosti direktora. Aktuelno rukovodstvo Agencije imalo je otvorenu, konstruktivnu i djelotvornu saradnju sa predstavnicima DRI“, navodi se u saopštenju.

Kažu da je DRI-u ukazano na završnom sastanku da će određene nepravilnosti biti riješene organizacionim promjenama kroz novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, čiji je cilj „upravo unaprijeđen, efikasniji i zakonit rad, isključivo u interesu ove značajne institucije“.

„Dodatno, prije revizije DRI – menadžment i Savjet Agencije već su prepoznali da je potrebno poboljšati ili usvojiti nove procedure, kao i uskladiti poslovanje u određenim oblastima. To je rezultiralo uklanjanjem pojedinih preliminarnih nalaza DRI nakon što smo dostavili objektivne dokaze“, dodaje se.

Navode i da će ACV, u skladu sa instrukcijama DRI-a, pripremiti akcioni plan za uklanjanje uočenih nepravilnosti iz prethodnog perioda i o tome ih redovno informisati.