ACV: Ne predlaže se dupliranje broja zaposlenih

ACV: Ne predlaže se dupliranje broja zaposlenih

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) reagovala je na tekst „Sprema se nova sistematizacija u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo: Predlažu dupliranje broja zaposlenih“ koji je objavljen danas na portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo integralno:

„U današnjem tekstu na portalu ‘Vijesti’, koji obiluje nepreciznim i netačnim tumačenjem predloga Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navodi se i da direktor ACV, Ivan Šćekić predlaže dupliranje broja zaposlenih, što je neistina.

Da je tako kako je navedeno u tekstu i naslovu, umjesto sadašnjih 60 sistematizovanih radnih mjesta (a ne 49 kako se tvrdi iz nezvaničnih izvora) bilo bi predviđeno 120 radnih mjesta, a što nije slučaj prema novom predlogu sistematizacije.

Takođe, u inicijalnom predlogu koji je podložan promjenama – kao što smo već i naveli, ne radi se o povećanju zapošljavanja, nego se najvećim dijelom razmatra opcija povećanja mjesta za potrebe napredovanja postojećih kadrova Agencije i to nakon što u višegodišnjem periodu ispune potrebne uslove vršenja nadzora.

Te pozicije ni pravno formalno nije moguće popuniti upravo dok ti zaposleni ne steknu neophodno iskustvo vršenja nadzora, jer osim Agencije niko drugi ne vrši nadzor u toj oblasti da bi bio zaposlen za ta mjesta.

Pored toga, direktor Agencije će, kada Savjet bude razmatrao predlog sistematizacije, predstaviti i opciju po kojoj ne mora na ovaj način da se riješi predmetno pitanje, jer uvijek postoji mogućnost da se sistematizacija naknadno izmijeni kada dođe vrijeme da se neko unaprijedi, izmjenom tog konkretnog mjesta u veći rang. Samim tim, uveliko bi se skratio broj predloženih pozicija u sistematizaciji.

Osim usko stručnog kadra sa iskustvom u vazduhoplovstvu, jednoj instituciji ovih nadležnosti je svuda, pa i u Crnoj Gori, potrebna stručna podrška pravnika vazduhoplovnom kadru.

S obzirom da Agencija ima negativno mišljenje Državne revizorske institucije za rad u prethodnom periodu koji je ocijenjen za 2023. godinu, kada na čelu ACV nije bio sadašnji direktor – kadar je potrebno jačati, osim dominantno sa iskustvom u vazduhoplovstvu, u pravnoj struci i u finansijsko – ekonomskom dijelu.

Ponavljamo da nijesu tačni navodi da se predsjednik Savjeta usprotivio bilo kom predlogu, jer ovo tek treba da bude razmatrano kada bude na dnevnom redu Savjeta“, navodi se u reagovanju ACV.