Ukrajini potreban pristup Maršalovog plana za obnovu

Ukrajini potreban pristup Maršalovog plana za obnovu

BERLIN – Nemačka lobistička grupa koja predstavlja kompanije sa interesima u istočnoj Evropi pozvala je na plan za obnovu Ukrajine koji bi odražavao Maršalov plan koji je pomogao Evropi da se oporavi od Drugog svetskog rata, izvestila je medijska grupa RND, preneo je Rojters.

Dosije na 20 stranica „Obnovite Ukrajinu“ koji pokriva teme od industrije do poljoprivrede i energetike biće razmatran na ukrajinsko-nemačkom poslovnom forumu u Berlinu u ponedeljak, kome će prisustvovati nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

U tekstu u nemačkom poslovnom listu FAZ u nedelju, Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputili su sličan poziv na „novi Maršalov plan za 21. vek“ za Ukrajinu.

„Put ka rekonstrukciji je i put Ukrajine u Evropsku uniju“, napisali su oni, rekavši da je obnova potrebna da uključi postavljanje visokih standarda u pogledu vladavine prava i borbu protiv korupcije.

U dosijeu lobističke grupe poziva se da svaka evropska zemlja uključena u napore za obnovu Ukrajine imenuje koordinatora za savetodavni odbor koji će uspostaviti vezu sa ukrajinskom vladom.

Nemačke kompanije treba da dobiju podsticaje da investiraju u Ukrajinu baš kao što je Maršalov plan, koji je bio američka inicijativa, podstakao ulaganja u Zapadnu Nemačku posle Drugog svetskog rata, rekao je predsednik lobističke grupe Majkl Harms.

„Kompanijama su potrebni pouzdani kontakti, brzi tenderi i procesi odobravanja, kao i finansijska i pravna sigurnost“, rekao je Harms za RND.

Nemačka industrijska i privredna komora, koja organizuje konferenciju, nije odmah bila dostupna za komentar o dosijeu.

Obnova Ukrajine mogla bi koštati skoro 350 milijardi dolara, prema septembarskom izveštaju Svetske banke, ukrajinske vlade i Evropske komisije, što je oko 1,6 puta više od 200 milijardi dolara bruto domaćeg proizvoda zemlje u 2021.