Ukrajina traži od SAD rakete „Patriot“.

Ukrajina traži od SAD rakete „Patriot“.

Ukrajina je pozvala SAD da joj obezbede sisteme protivvazdušne odbrane „Patriot“, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba na Tviteru u četvrtak. Zahtev je upućen tokom njegovog telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

„Uveren sam da je došlo vrijeme za ’Patriote’“, rekao je Kuleba i dodao da su sistemi PVO NASAMS već „dokazali svoju efikasnost“ u Ukrajini. Zvaničnik je rekao da je zahvalio SAD na „ključnoj odbrambenoj pomoći“, ali je dodao da „isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini treba ubrzati“.

Visoki ukrajinski diplomata je takođe naveo da Moskva snosi isključivu odgovornost za, kako je rekao, „raketni teror“ i njegove posledice ne samo u Ukrajini, već iu Poljskoj i Moldaviji.

Saopštenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je projektil ubio dva farmera u jednom selu u Poljskoj, nedaleko od ukrajinske granice. Varšava i Vašington su rekli da je verovatno da je projektil pripadao kijevskim snagama, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uperio prst u Moskvu.

Rusko Ministarstvo odbrane je negiralo optužbe, nazvavši ih „provokacijom“ koja ima za cilj eskalaciju tenzija. Incident se dogodio tokom velikog ruskog granatiranja ukrajinske energetske infrastrukture. Ruska vojska insistira da su udari izvedeni samo na ciljeve u Ukrajini i ne bliže od 35 km (21,7 milja) od granice sa Poljskom.

Rusija je više puta upozoravala zapadne nacije da ne isporučuju oružje Kijevu, rekavši da će time samo produžiti sukob, dok će SAD i njeni saveznici u NATO-u biti de fakti učesnici.

Blinken je u četvrtak potvrdio da je razgovarao sa Kulebom na Tviteru, dodajući da će Vašington „nastaviti da pruža podršku Ukrajini da se odbrani“. On, međutim, nije komentarisao zahjtev Kijeva za „Patriote“.