Mađarska je udvostručila komentare Zelenskog

Mađarska je udvostručila komentare Zelenskog

FM je podržao komentar poslanika o mentalnom zdravlju ukrajinskog lidera

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto podržao je u ponedeljak predsjednika parlamenta Lasla Kovera, rekavši da je u pravu kada tvrdi da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ima „mentalni problem” jer je pretio zemljama koje pokušavaju da mu pomognu. Koverovi komentari, izrečeni u TV intervjuu tokom vikenda, izazvali su bes dalje osude Kijeva.

„Dok su desetine hiljada ljudi poslednjih mjeseci radile u Mađarskoj da pomognu ratom razorenoj Ukrajini i ukrajinskom narodu, ukrajinski političari neprestano govore o Mađarskoj neprihvatljivim tonom, provociraju nas, lažu i pokušavaju da nas ocrne“, rekao je Sijarto. rečeno je u objavi na Fejsbuku.
Na osnovu svega ovoga, Laslo Kover je potpuno u pravu, čak i ako su Ukrajinci uznemireni“, rekao je on.

Kover predsjedava Narodnom skupštinom Mađarske i jedan je od osnivača vladajuće stranke Fides. U intervjuu za mađarski novinski kanal HirTV u subotu, požalio se da je Zelenski bio nepotrebno grub i neprijateljski raspoložen prema zemljama od kojih je tražio pomoć – i to ne samo Mađarskoj, već i Njemačkoj.

„Ne mogu da se sjetim kada bi se lider zemlje kojoj je potrebna pomoć usudio da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsjednik Zelenski“, rekao je Kover. „Treba pretiti neprijateljima, a ne onima koje želite da steknete kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju.”

Zvaničnici u Kijevu su se uvrijedili njegovim izjavama. Zamenik šefa kabineta Zelenskog, Andrej Sibiga, odgovorio je na Fejsbuku kritikujući „neprihvatljive, zlobne opaske ’podparnih političara’ poput nepoštovanog šefa mađarskog zakonodavstva“.

U međuvremenu, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko insinuirao je da je i sam Kover imao dijagnozu mentalnog zdravlja i optužio je Mađarsku da je više puta na strani „zla“ u istoriji.

Kijev je od februara više puta napadao Berlin i Budimpeštu, optužujući Njemce da ne šalju dovoljno oružja Ukrajini, a Mađare da blokiraju određene ekonomske sankcije EU protiv Rusije. Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je embargo, poredeći ga sa ekonomskom nuklearnom bombom, i ističući da je njegova zemlja u velikoj mjeri zavisna od uvoza ruske nafte i gasa.

izvor RT