Stoltenberg prokomentarisao ideju da Njemačka  prebaci Patriot u Ukrajinu

Stoltenberg prokomentarisao ideju da Njemačka prebaci Patriot u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Alijansa Ukrajini obezbijedila sisteme protivvazdušne odbrane, ali ako je riječ o konkretnim sposobnostima, onda bi to trebalo da bude odluka nacionalne vlade.

Kako prenosi Evropska istina, on je to rekao na konferenciji za novinare uoči sastanka šefova spoljnih poslova zemalja NATO-a u Bukureštu sledeće nedelje, odgovarajući na pitanje o predlogu Poljske upućen Nemačkoj da se baterije PVO Patriot prebace u Ukrajinu.

„Pozdravljam nemački predlog da se ojača protivvazdušna odbrana Poljske razmeštanjem baterija Patriot u Poljskoj nakon prošlonedeljnog tragičnog incidenta koji je odneo dva života“, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je Alijansa pojačala svoje prisustvo na istočnom krilu, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

„Povećali smo naše prisustvo povećanjem borbenih grupa, broja trupa na terenu, osim toga došlo je i do povećanja prisustva u vazdušnom i pomorskog, a to uključuje i sisteme PVO, avione, sisteme PVO kao što je Patriot. Pored toga, obezbedili smo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, uključujući savremene sisteme“, rekao je generalni sekretar.

On je rekao da će na sastanku sledeće nedelje ubediti saveznike da pojačaju podršku Ukrajini, a ne samo obezbeđivanjem PVO.

„Ali konkretne odluke u vezi sa specifičnim kapacitetima ostaju nacionalne odluke“, rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, on je naglasio da NATO nije strana u sukobu i da osoblje Alijanse nije uključeno na teritoriji Ukrajine. U to vreme, savremeni sistemi protivvazdušne odbrane zahtevali su specijaliste koji bi mogli da upravljaju njima.

Berlin je ponudio protivraketni odbrambeni sistem Patriot Varšavi nakon što je raketa pala u Poljsku prošle nedelje tokom ruskog napada na Ukrajinu, ubivši dve osobe.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je u srijedu da je zatražio od Njemačke da umjesto toga pošalje Patriot u Ukrajinu.

„Posle novih ruskih raketnih udara, zatražio sam od Nemačke da prebaci baterije Patriot koje su ponuđene Poljskoj u Ukrajinu i postavi ih na njenu zapadnu granicu“, napisao je Blaščak na Tviteru.

Nakon toga, Berlin je jasno stavio do znanja da su PVO sistemi Patriot koje je predložila Poljska namenjeni samo za upotrebu na teritoriji NATO.