„Bili su besni“: ruski vojnici odbijaju da se bore u Ukrajini

„Bili su besni“: ruski vojnici odbijaju da se bore u Ukrajini

Vojnici govore ne oficirima, znajući da je kazna lagana dok Rusija tehnički nije u ratu

Kada je početkom aprila vojnicima elitne ruske armijske brigade rečeno da se pripreme za drugo raspoređivanje u Ukrajinu, među redovima je izbio strah.

Jedinica, stacionirana na dalekom istoku Rusije u vreme mira, prvi put je ušla u Ukrajinu iz Belorusije kada je rat počeo krajem februara i videla ogorčenu borbu sa ukrajinskim snagama.

„Ubrzo je postalo jasno da nisu svi bili uključeni u to. Mnogi od nas jednostavno nisu želeli da se vrate“, rekao je Dmitrij, pripadnik jedinice koji je tražio da se ne identifikuje sa svojim pravim imenom. „Želim da se vratim svojoj porodici – a ne u kovčegu.

Zajedno sa još osam drugih, Dmitrij je rekao svojim komandantima da odbija da se pridruži invaziji. „Bili su besni. Ali na kraju su se smirili jer nisu mogli mnogo da urade“, rekao je on.

Ubrzo je prebačen u Belgorod, ruski grad blizu granice sa Ukrajinom, gde je od tada bio stacioniran. „Služio sam pet godina u vojsci. Moj ugovor ističe u junu. Odslužiću preostalo vreme i onda odlazim odavde“, rekao je on. „Nemam čega da se stidim. Zvanično nismo u ratnom stanju, tako da nisu mogli da me nateraju da odem.“

Dmitrijevo odbijanje da se bori naglašava neke od vojnih poteškoća sa kojima se ruska vojska suočavala kao rezultat političke odluke Kremlja da zvanično ne objavi rat Ukrajini – radije opiše invaziju, koja će uskoro dostići svoj četvrti mesec, kao „specijalnu vojna operacija”.

Prema ruskim vojnim pravilima, trupe koje odbiju da se bore u Ukrajini mogu se suočiti sa otpuštanjem, ali ne mogu biti krivično gonjene, rekao je Mihail Benjaš, advokat koji je savetovao vojnike koji izaberu tu opciju.

Benjaš je rekao da je „stotine i stotine“ vojnika bilo u kontaktu sa njegovim timom za savet kako da izbegnu da budu poslati u borbu. Među njima je bilo 12 pripadnika nacionalne garde iz južnog ruskog grada Krasnodara koji su otpušteni pošto su odbili da odu u Ukrajinu.

„Komandanti pokušavaju da zaprete svojim vojnicima zatvorom ako se ne slažu, ali mi vojnicima kažemo da mogu jednostavno da odbiju“, rekao je Benjaš i dodao da mu nije poznato da postoje krivični slučajevi protiv vojnika koji su odbili da se bore. „Nema zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka ako vojnik odbije da se bori dok je na teritoriji Rusije.

Mnogi vojnici su, stoga, izabrali da budu otpušteni ili premješteni, a ne da idu u „mlin za meso“, rekao je on.

Sličan izveštaj Dmitrijevom ruskom servisu Bi-Bi-Sija dao je Sergej Bokov, 23-godišnji vojnik koji je krajem aprila odlučio da napusti vojsku nakon borbe u Ukrajini. „Naši komandanti se nisu ni svađali sa nama jer nismo bili prvi koji su otišli“, rekao je Bokov.

Ukazujući na ruske vojne zakone, Benjaš je rekao da bi vojnicima bilo teže da odbiju da se bore ako Rusija objavi rat punog razmera. „Tokom rata pravila su potpuno drugačija. Odbijanje bi tada značilo mnogo oštrije kazne. Gledali bi na vrijeme u zatvoru.”

Iako je tačan broj vojnika koji odbijaju da se bore i dalje nejasan, takve priče ilustruju ono što vojni stručnjaci i zapadne vlade kažu da je jedna od najvećih prepreka Rusije u Ukrajini: ozbiljan nedostatak pešadijskih vojnika.

Prema zapadnim zvaničnicima, Moskva je prvobitno stavila oko 80% svojih glavnih kopnenih borbenih snaga – 150.000 ljudi – u rat u februaru. Ali toj vojsci je pričinjena značajna šteta, koja se suočila sa logističkim problemima, lošim moralom i potcenjenim ukrajinskim otporom.

„Putin treba da donese odluku o mobilizaciji u narednim nedeljama“, rekao je Rob Li, vojni analitičar. „Rusiji nedostaje dovoljno kopnenih jedinica sa vojnicima po ugovoru za održivu rotaciju. Trupe se iscrpljuju – neće moći da izdrže ovo dugo.

Li je rekao da bi jedna opcija za Kremlj bila da odobri raspoređivanje vojnih jedinica u Ukrajini, uprkos Putinovim ranijim obećanjima da Rusija neće koristiti nijednog regruta u ratu. „Regruti bi mogli da popune neke od praznina, ali će biti loše obučeni. Mnoge jedinice koje bi trebalo da obučavaju regrute bore se same“, rekao je Li.

Ali bez regrutskih bataljona, Rusija bi uskoro mogla da se „bori da zadrži teritoriju koju trenutno kontroliše u Ukrajini, posebno pošto Ukrajina dobija bolju opremu od NATO-a“, rekao je on.

Ruske vlasti su tiho pojačale napore da regrutuju nove vojnike pošto je postalo jasno da je brza pobjeda u Ukrajini nedostižna.

Istraga ruske službe Bi-Bi-Sija pokazala je da je rusko ministarstvo odbrane popunjavalo veb-sajtove za zapošljavanje slobodnim radnim mestima, nudeći ljudima bez borbenog iskustva mogućnosti da se pridruže vojsci na osnovu unosnih kratkoročnih ugovora. Neke velike vladine kompanije primile su pisma u kojima se pozivaju da prijave svoje osoblje za vojsku, prenosi Guardian.

Rusija,Takođe se okrenula plaćenicima kako bi pojačala svoje ratne napore, raspoređujući borce iz senke Vagnerove grupe povezane sa Kremljem.

Ali analitičari kažu da je malo vjerovatno da će dobrovoljni regruti i plaćeničke grupe dovesti do značajnog povećanja broja novih vojnika, u poređenju sa brojevima koje bi donela delimična ili puna mobilizacija.

Uprkos prethodnim spekulacijama, Putin nije zvanično objavio rat Ukrajini tokom svog govora povodom Dana pobede 9. maja.

Andrej Kolesnikov, viši saradnik u Karnegi zadužbini, rekao je da su vlasti možda zabrinute da bi opšta mobilizacija antagonizirala veliki deo stanovništva koji podržava „specijalnu operaciju“.

Rusi bi „možda bili za sukob, ali zapravo ne žele da se bore“, rekao je on, dodajući da bi opšta mobilizacija podrazumevala „kolosalne gubitke neobučenih vojnika“.

I dok trenutni status sukoba daje ruskim vojnicima legalan put da odbiju učešće, neki vojnici su se žalili da je to takođe dovelo do toga da o njima nije adekvatno zbrinuta.

Mlađi vodnik rekao je da je povređen tokom jednog od nedavnih ukrajinskih napada na rusku graničnu teritoriju gde je bio stacioniran. Njegovi pretpostavljeni su tvrdili da mu ne treba dati novčanu nadoknadu do 2.500 funti na koju po zakonu imaju pravo ranjeni Rusi jer se njegova povreda dogodila na ruskom tlu – što znači da nije potpadala pod pravila ruske „specijalne vojne operacije“.

„To je nepravedno, ja se borim u ovom ratu kao i drugi u Ukrajini, rizikujući svoj život“, rekao je vojnik. „Ako uskoro ne dobijem kompenzaciju na koju imam pravo, izaći ću u javnost i objaviti veliku temu.

Ostavite odgovor