Odbor Tvitera preduzima akcije u borbi protiv Maskove ponude

Odbor Tvitera preduzima akcije u borbi protiv Maskove ponude

Odbor Tvitera se naoružao protiv mogućeg neprijateljskog preuzimanja – dan nakon što je milijarder Elon Musk ponudio 43 milijarde dolara (33 milijarde funti) da kupi platformu.

Usvojila je ono što je poznato kao „plan o pravima akcionara sa ograničenim trajanjem“, poznat i kao „pilula za otrov“.

Ovaj potez će sprečiti bilo koga da ima više od 15% udela u kompaniji.

To čini tako što dozvoljava drugima da kupuju dodatne akcije uz popust.

Odbor Tvitera je detaljno izložio svoj plan odbrane američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i dao izjavu u kojoj se navodi da je to potrebno zbog „netraženog, neobavezujućeg predloga za preuzimanje Tvitera” g.

Ponuda za preuzimanje smatra se neprijateljskom kada jedna kompanija pokuša da preuzme drugu protiv želja menadžmenta te kompanije – u slučaju Tvitera, njenog izvršnog odbora.

Džoš Vajt, bivši finansijski ekonomista Komisije za hartije od vrednosti, rekao je za Bi-Bi-Si da je otrovna pilula „jedna od onih poslednjih linija odbrane od neprijateljskog preuzimanja ponuda”.

„Mi to zovemo nuklearna opcija“, rekao je on.
Gospodin Vajt kaže da je odbor jasno stavio do znanja „da ne osećaju da je to dovoljno visoka vrednost za kompaniju“.

Pošto je Musk signalizirao da nije voljan da pregovara o višoj ceni, odbor Tvitera je krenuo sa pilulom otrova.

Gospodin Vajt kaže da je bio iznenađen pregovaračkom taktikom g. Maska, jer ako je kraj igre preuzimanje kompanije, to možda nije „pravi pristup“.

„Zapravo mislim da da je zaista bio ozbiljan u vezi sa pokušajem preuzimanja, krenuo bi po ceni i ostavio otvoren prozor za pregovore“, rekao je on, kako prenosi bbc.

Plan ističe 14. aprila sledeće godine.

Izvršni direktor Parag Agraval ranije je rekao da kompanija nije „držana kao talac“ ponude.

U međuvremenu, gospodin Musk je na konferenciji TED2022 u Vankuveru rekao: „Nisam siguran da ću zaista moći da je nabavim. On je dodao da ima „plan B“, iako ga nije otkrio.

G. Musk je ranije ovog meseca najavio 9,2% udela u kompaniji, ali on više nije najveći akcionar. Kompanija za upravljanje imovinom Vanguard Group otkrila je da njeni fondovi sada poseduju 10,3% udela.

Musk je rekao da veruje da Tviter ograničava slobodu govora na platformi i to je ponovio na događaju u Vankuveru. Rekao je da bi njegova primarna motivacija bila da proširi slobodu govora – ustavno pravo SAD – na Tviteru.

G. Maska savetuje američka investiciona banka Morgan Stenli. U međuvremenu, Tviteru pomažu dve banke, Goldman Saks i JP Morgan, navodi Blumberg.
Tviterova strategija ‘otrovnih pilula’ mogla bi da funkcioniše

Tviter pokušava da se učini nejestivim za predatora. Omotava se šiljcima i pokriva otrovom.

Strategija tableta otrova postoji decenijama – i funkcioniše.

Tviter će preplaviti tržište novim akcijama ako Elon Mask kupi više od 15 odsto kompanije. To bi onda razvodnilo njegov udeo u kompaniji. Pametno.

To snažno sugeriše da će se odbor Tvitera boriti protiv Maska da preuzme kontrolu nad kompanijom.

Ovo ne znači nužno da Tvitter kaže da ne želi da bude kupljen. Mehanizam jednostavno daje odboru više snage da spreči neprijateljsko preuzimanje.

Elon Musk će se sada verovatno obratiti akcionarima. Već je rekao da bi bilo „neodbranjivo“ da odbor Tvitera ne stavi ponudu na glasanje akcionara.

Tviter otkriva da udvaranje najbogatijem čoveku na svetu može biti laskavo, ali i veoma ometajuće.

Ostavite odgovor