Beta Technologies naručuje električne avione sa fiksnim krilima

Beta Technologies naručuje električne avione sa fiksnim krilima

Beta Technologies traži sertifikaciju Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) za električni avion sa fiksnim krilima nakon što je primila porudžbine od tri kupca, saopštila je kompanija u utorak.

Privatni startap sa sedištem u Vermontu vidi sertifikaciju CKS 300 – konvencionalnu verziju svog Alia 250 električnog vertikalnog poletanja i sletanja (eVTOL) kao put za uvođenje električne letelice u vazdušni prostor SAD prema postojećim propisima , rekao je za Rojters izvršni direktor Kajl Klark.

„To je korak po korak pragmatičan pristup“, rekao je Klark. „Možemo se u jednom koraku baviti uvođenjem električnog pogona, pa u sledećem koraku uvođenjem vertikalnih mogućnosti, pa sledeći korak, uvođenjem putničkog servisa.

Bristov Group, pružalac usluga helikoptera koji je ranije naručio avione eVTOL od Beta, naručio je do 50 električnih aviona CKS 300, saopštila je Beta. United Therapeutics je naručio neodređenu količinu CKS 300, sa planovima da ih koristi za tranzit medicinske opreme i organa za presađivanje.

Air Nev Zealand je takođe objavio nameru da naruči tri CKS 300, uz opciju za još 20.

Kako industrija vazdušnog saobraćaja radi na smanjenju emisije ugljenika, električni „vazdušni taksiji“ se vide kao potencijalni menjač igre koji bi omogućio avio-kompanijama i drugim kompanijama da prevoze ljude i robu vazdušnim putem na kratke udaljenosti.

Krajem prošle godine, FAA je izdala kriterijume plovidbenosti za Jobi Aviation i Archer Aviation, dva Beta konkurenta u eVTOL prostoru. Džobi je rekao da planira da započne komercijalne usluge vazdušnog taksija 2025. nakon što dobije FAA sertifikat.

Klark veruje da konvencionalni CKS 300 pruža „lakši put do sertifikacije“ jer može biti sertifikovan prema postojećim pravilima FAA za avione. Kompanija se prijavila za sertifikaciju u novembru, sa ciljnim datumom 2025. godine.

Ako uspe, Beta može ponovo da koristi veliki deo podataka za sertifikaciju svog aviona eVTOL Alia, koji koristi isti okvir aviona, baterije i pogonski sistem, rekao je Klark.