Švedska predala zvaničan zahtjev za ulazak u NATO

Švedska predala zvaničan zahtjev za ulazak u NATO

Ministarka En Linde potpisala je zahtjev nakon što je vlada odlučila da traži članstvo u bloku predvođenom SAD

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je zvaničan zahtjev NATO-u da primi zemlju u članstvo, saopštila je u utorak misija te zemlje pri vojnom savjezu. Vlada je odluku donela dan ranije.

Linde je rekao da se potpisivanje aplikacije „osećalo velikim i ozbiljnim“ u smislu istorijskog značaja tog poteza. Švedska je zadržala vojnu neutralnost još od Napoleonovih ratova, a nije se pridružila NATO-u tokom Hladnog rata.

Ministar je rekao da će aplikacija biti podneta NATO-u zajedno sa sličnom ponudom iz Helsinkija. Finska je takođe zadržala neutralnost tokom Hladnog rata, ali je odlučila da traži članstvo nakon što je Rusija napala Ukrajinu ranije ove godine.

Moskva je saopštila da će nacionalna bezbednost dve nordijske nacije biti ugrožena, a ne poslužena ovim potezom, jer će Rusija u skladu sa tim prilagoditi svoj vojni položaj. Rusija veruje da je NATO neprijateljska organizacija koja podržava interese SAD i kaže da je njeno širenje na istok u Evropi osnovni uzrok tenzija i sukoba u Ukrajini.
Ponude će morati da odobri svih 30 sadašnjih članica vojne alijanse, koja je obećala da će ubrzati proces pristupanja koliko god je to moguće. Turska je razbila redove protiveći se predloženom proširenju.

Ankara je optužila Švedsku i Finsku za pružanje utočišta „teroristima“, očigledno misleći na etničke Kurde koji se protive turskoj vladi i kojima je tokom godina dat politički azil u dvije zemlje. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da veruje da se zabrinutost Turske može riješiti i da se nada da neće usporiti integraciju dvije zemlje u alijansu.

izvor RT

Ostavite odgovor