SAD šalju više oružja Ukrajini

SAD šalju više oružja Ukrajini

Najnoviji paket uključuje dronove, municiju i raketnu artiljeriju HIMARS u vijrednosti od 270 miliona dolara

Bijela kuća je u petak objavila još 270 miliona dolara vrednu američku „bezbednosnu pomoć“ Ukrajini. Najnovija serija zaliha uključivaće četiri bacača raketne artiljerije HIMARS, veliku količinu municije, kao i stotine samoubilačkih dronova „Feniks duh“, preneo je AP pozivajući se na portparola Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džona Kirbija.

Pored još četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i neutvrđenog broja GLMRS raketa za njih, paket pomoći uključuje do 580 dronova i 36.000 metaka artiljerijske municije za vučene haubice M777 koje je Pentagon već isporučio Kijevu.

Predsjednik Džo Bajden je „bio jasan da ćemo nastaviti da podržavamo vladu Ukrajine i njen narod koliko god bude potrebno“, rekao je Kirbi za AP. Bajden se trenutno leči od Covid-19 i izoluje se u Beloj kući.
Sa ovom najnovijom serijom oružja i opreme, Bajdenova administracija će potrošiti ukupno 8,2 milijarde dolara na naoružavanje Ukrajine. Sredstva su povučena iz paketa od 40 milijardi dolara koji je Kongres odobrio u maju.

SAD su prethodno poslale Ukrajini oko 120 dronova, koje su „brzo razvile Vazduhoplovstvo kao odgovor na potrebe Ukrajine“, saopštio je Pentagon još u aprilu. Odluka da se pošalje više uslijedila je nakon tvrdnji Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana da se Iran sprema da Rusiji proda „nekoliko stotina“ dronova. Uprkos bučnim spekulacijama u medijima, od tada se nije pojavio nijedan dokaz o takvom dogovoru.

Prema Kirbijevim rečima, ukrajinske trupe su koristile desetak ranije isporučenih HIMARS lansera i bespilotnih letelica Phoenik Ghost da zadrže „veće i teže opremljene” ruske trupe.

Četiri lansera HIMARS i jedno vozilo za transport municije uništeni su u udarima preciznih raketa između 5. i 20. jula, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

Ranije ove nedelje, tri bespilotne letelice samoubice gađale su nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru, oštetivši kompleks. Nije bilo jasno da li su to Feniks duhovi ili neki drugi model u ukrajinskom arsenalu, kao što su svičblejdovi američke proizvodnje. Najveća evropska atomska elektrana nalazi se na teritoriji koju kontrolišu ruske snage.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici i dalje insistiraju na tome da Rusija ne napreduje mnogo u Donbasu i da ima velike gubitke zbog oružja koje je Zapad isporučio Ukrajini. Međutim, i američki i britanski vojni istraživački centri nedavno su izrazili zabrinutost zbog čiste raznolikosti sistema naoružanja koje su Ukrajini poslali različiti saveznici u NATO-u.

Vašington tvrdi da SAD nisu strana u sukobu jer nijedna američka vojska nije kročila u Ukrajinu, ali je Kijevu otvoreno dao oružje, municiju, obaveštajne podatke, pa čak i podatke o satelitskom ciljanju.