Putin je otvoren za razgovore o Ukrajini, kaže Kremlj

Putin je otvoren za razgovore o Ukrajini, kaže Kremlj

Predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore o mogućem rešenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju aneksirane teritorije kao ruske ometa potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom, saopštio je Kremlj u petak.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je spreman da razgovara sa Putinom ako šef Kremlja traži način da se okonča rat, ali da Putin to još nije nagovestio.

„Predsjednik Ruske Federacije je uvek bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi obezbedio naše interese“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Bajdenovim primedbama.

„Najpoželjniji način za postizanje naših interesa je mirnim, diplomatskim putem“, rekao je Peskov. „Putin je bio, jeste i ostaje otvoren za kontakte i pregovore.“

Putin je rekao da ne žali zbog pokretanja, kako on naziva, „specijalne vojne operacije“ Rusije protiv Ukrajine i smatra rat prekretnicom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon decenija poniženja u godinama od pada 1991. Sovjetski Savjez.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanje za ono što smatraju okupacionim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti sve dok i poslednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.