Poljska je potvrdila obustavu isporuke ruskog gasa

Poljska je potvrdila obustavu isporuke ruskog gasa

Pošto Varšava odbija da plati u rubljama, Rusija će obustaviti isporuke od srijede, potvrdila je poljska državna kompanija.

Poljska državna energetska kompanija PGNiG potvrdila je u utorak da će ruska energetska kompanija Gasprom od srijede obustaviti isporuke ugovora o Jamalu. Raniji izveštaji sugerisali su da je snabdevanje iz Rusije već prekinuto. Prema saopštenju poljske gasne kompanije, „Gasprom je obavestio PGNiG o svojoj nameri da u potpunosti obustavi isporuke po ugovoru sa Jamalom na početku ugovora 27. aprila“.

Ranije u utorak, portparol Gasproma je saopštio da je „Poljska danas u obavezi da plaća isporuke gasa u skladu sa novom procedurom plaćanja“, pozivajući se na zahtijev Rusije da „neprijateljske zemlje“ kupuju njen gas u rubljama. Poljska je odbila da slijedi ovu proceduru, a u utorak je sankcionisala Gasprom, koji poseduje 48 odsto udela u poljskoj kompaniji koja je suvlasnik gasovoda Jamal-Evropa. Linija duga 4.000 km transportuje gas sa poluostrva Jamal i zapadnog Sibira do Nemačke i Poljske preko Belorusije. Ubrzo su usledili medijski izveštaji koji sugerišu da je snabdevanje Poljske već zaustavljeno i da je vlada u Varšavi sazvala krizni sastanak. PGNiG je insistirao na tome da će snabdijevanje potrošača biti nesmetano, uz gas u skladištu i izvor od drugih snabdevača koji će nadoknaditi manjak.

Poljska je bila jedan od najčvršćih zagovornika antiruskih sankcija koje su uvele SAD i EU otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru i dozvolila da zapadno oružje uđe u Ukrajinu sa njene teritorije. Dok su neke zemlje zavisne od gasa, poput Nemačke, upozoravale EU da ne prekida dotok gasa iz Rusije, a druge poput Mađarske su izjavile da će nastaviti da kupuju ruski proizvod, poljski premijer Mateuš Moravjecki je obećao da će zabraniti sav ruski ugalj, uvoz nafte i gasa do kraja godine.

izvor RT

Ostavite odgovor