Njemačka daje vojnu ponudu Poljskoj

Njemačka daje vojnu ponudu Poljskoj

Njemačka je predložila slanje borbenih aviona u patrolne misije u Poljsku kao „trenutni odgovor“ na incident u kojem su dve osobe poginule u eksploziji rakete u selu nedaleko od granice sa Ukrajinom. Projektil je navodno pripadao kijevskim snagama.

„Ponudićemo Poljskoj poboljšanu vazdušnu policiju sa borbenim vazdušnim patrolama“, rekao je portparol nemačkog ministarstva odbrane Kristijan Tils na brifingu za medije u srijedu. „Ovo se može dogoditi sutra ako Poljska to želi“, dodao je on.

Prema ministarstvu, mlaznjaci ne bi morali da se premeštaju na poljsku teritoriju jer mogu da lete na misije direktno iz njemačkih baza. Takođe se navodi da se očekuje da će ministarka odbrane Kristin Lambreht razgovarati o tom pitanju sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Blaščakom.

O tačnom broju njemačkih aviona „Eurofajter” koji bi mogli da budu poslati da patroliraju poljskim nebom, takođe, tek treba da se razgovara, javljaju mediji.

Njemački ratni avioni izveli su slične misije još u julu usred tekućeg sukoba između Ukrajine i Rusije.

Varšava do sada nije komentarisala inicijativu Berlina.

Ponuda je stigla dan nakon što su u eksploziji rakete poginula dva civila u poljskom selu Przevodov, nedaleko od granice zemlje sa Ukrajinom. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požurio je da okrivi Moskvu za incident, tvrdeći da je projektil ruski i da je njegovo sletanje na poljsku zemlju predstavljalo napad na kolektivnu bezbjednost NATO-a, pozivajući na to na odmazdu.

Poljski ministar spoljnih poslova je prvobitno tvrdio da je projektil „ruske proizvodnje“. Kasnije je, međutim, poljski predsjednik Andžej Duda priznao da je verovatno u pitanju ukrajinska protivvazdušna raketa.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je tvrdnje o umešanosti Moskve „provokacijom“ koja ima za cilj eskalaciju tenzija.

U sredu, dan nakon incidenta, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nastavio da tvrdi da nije ukrajinska raketa pogodila poljsku teritoriju. Njegove reči izazvale su kritičku reakciju američkog predsjednika Džoa Bajdena, koji je rekao da „to nije dokaz“.