Majmunske boginje se rebrendiraju

Majmunske boginje se rebrendiraju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je predstavila novo ime za virus majmunskih boginja, preporučujući da se od sada naziva „mpok“. Oba imena će se koristiti istovrijemeno godinu dana prije nego što se „majmunske boginje“ postepeno uklone, saopštila je zdravstvena organizacija UN.

Novo ime je odlučeno nakon konsultacija sa „globalnim stručnjacima“, navodi se u saopštenju SZO. Promena je bila potrebna jer je „rasistički i stigmatizujući jezik na mreži, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama primećen i prijavljen“ usred globalne epidemije virusne bolesti ranije ove godine, objasnio je čuvar.

Novi termin će postepeno zamjeniti stari u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD), koju je objavila i održava SZO. „Obično, proces ažuriranja ICD-a može potrajati i do nekoliko godina. U ovom slučaju, proces je ubrzan, iako prateći standardne korake“, navodi se. Međutim, termin „majmunske boginje“ će ostati pretraživ u indeksu „kako bi odgovarao istorijskim informacijama“, primetio je čuvar.

Virus je prvi put identifikovan kod makakija majmuna kasnih 1950-ih. Ljudske majmunske boginje dobile su svoje ime 1970-ih mnogo prije nego što je SZO donela svoj vodič za „najbolje prakse u imenovanju bolesti“, objavljen 2015.

Prema ovim najboljim praksama, nova imena bolesti ne bi trebalo da budu uvredljiva ni na koji način i trebalo bi da se daju „sa ciljem da se minimizira nepotreban negativan uticaj naziva na trgovinu, putovanja, turizam ili dobrobit životinja“.

Poslednjih mjeseci, SZO se navodno suočila sa sve većim pritiskom Vašingtona u vezi sa terminom „majmunske boginje“, pri čemu je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena navodno zapretila jednostranom akcijom osim ako nadzorni pas ne reaguje brzo. Američki zvaničnici tvrde da naziv majmunske boginje ometa napore vakcinacije, posebno među obojenim ljudima.

Bolest je ušla u centar pažnje širom sveta ranije ove godine, nakon što su otkrivene desetine hiljada slučajeva u Severnoj Americi i Evropi. Iako tehnički nije polno prenosiva infekcija, ona se pretežno širi preko kože i sluzokože i u velikoj mjeri pogađa gej muškarce.