Litvanija, Letonija i Estonija pozivaju na stvaranje specijalnog tribunala protiv rukovodstva Rusije

Litvanija, Letonija i Estonija pozivaju na stvaranje specijalnog tribunala protiv rukovodstva Rusije

Ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije dali su zajedničko saopštenje pozivajući EU zajedno sa međunarodnim partnerima da pomognu Ukrajini da stvori Specijalni tribunal koji će suditi najvišem rukovodstvu Ruske Federacije.

Kako prenosi „Evropska istina“, test zajedničke izjave ministara objavljen je na sajtovima resornih ministarstava.

„Međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji svi nastojimo da odbranimo ne može opstati ako postoji nekažnjivost za dela koja ga najflagrantnije krše – genocid, ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i zločini agresije.

Nedavni namerni napadi na civilne kuće, škole i igrališta, kao i na civilnu infrastrukturu širom Ukrajine, samo su poslednja epizoda u ničim izazvanoj kampanji ruskog terora protiv ukrajinskog naroda. Dok se brutalni napadi Rusije na Ukrajinu nastavljaju, EU mora da deluje kako bi osigurala da potraga za pravdom i odgovornošću za užasne zločine Rusije u Ukrajini bude u centru naše politike“, pišu ministri.

Pozivaju da se nastavi sa podrškom istragama koje vode Ukrajina, niz drugih država, kao i Međunarodni krivični sud, „pošto on igra ključnu ulogu u prikupljanju dokaza, utvrđivanju i kažnjavanju onih koji su krivi za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti. počinjeno u Ukrajini“.

Međutim, napominju, to nije dovoljno, jer „trenutno ne postoji nijedan međunarodni sud ili tribunal koji bi mogao da privede pravdi više političko i vojno rukovodstvo Rusije za izvršenje zločina agresije na Ukrajinu“.

„Da bi se popunila ova rupa u nadležnosti, neophodno je stvoriti Specijalni sud za kažnjavanje zločina agresije na Ukrajinu. EU, zajedno sa našim partnerima, treba da bude u centru ovih napora“, pišu oni.

Šefovi spoljnih poslova Litvanije, Letonije i Estonije preciziraju – dok će MKS procesuirati osobe za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, glavna odgovornost Specijalnog suda biće zločin agresije.

„Ključni podstrekači, podstrekači i posrednici ove smrtonosne agresije ne mogu izbeći pravdi samo zbog praznine u međunarodnoj krivičnoj jurisdikciji“, sažimaju oni.