Kuleba: Ruska Federacija će ponovo ucenjivati svijet glađu, tražeći ustupke

Kuleba: Ruska Federacija će ponovo ucenjivati svijet glađu, tražeći ustupke

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin svojim izjavama o navodnoj neefikasnosti „žitnog koridora“ želi da ucijeni svijet glađu, zahtjevajući ustupke u zamjenu za produženje sporazuma.

Kako prenosi „Evropska istina“, Kuleba je to izjavio na brifingu u Odesi posle sastanka sa kolegama iz Irske i Litvanije Sajmonom Kovenijem i Gabrijelusom Landsbergisom.

„Predsjednik Putin laže kada tvrdi da najveći deo žita iz Odese ide u evropske zemlje, a ne u afričke i azijske zemlje, kako se pretpostavljalo. Zapravo, najveći deo žita koje odlazi iz ove luke, kao i iz drugih luka. , odlazi u Aziju i Afriku“, naglasio je on.

Stoga se ove Putinove reči mogu tumačiti samo na jedan način: on se sprema da obnovi ucenu sveta glađu i zahteva dalje ustupke za sebe – očigledno, oko novembra, kada se okončava sadašnji sporazum“, dodao je šef ukrajinska diplomatija.

Kuleba je napomenuo da trenutno koridor žitarica radi i da je bezbedan, ali Ukrajina mora biti spremna da Ruska Federacija u svakom trenutku može da prekrši sporazum i izvrši raketni napad na luku Odesa.

„Danas smo se moje kolege i ja dogovorili da iskoristimo Generalnu skupštinu UN, gde će se sledeće nedelje okupiti delegacije na visokom nivou iz celog sveta, kako bismo maksimalno proširili koaliciju zemalja – pre svega iz Afrike i Azije – koja će stajati. u odbrani ovog žitnog koridora kao glavni korisnici dobijanja od njega je naše žito“, rekao je on.

Zbog toga imamo kontraplan kako da radimo na sprečavanju kraha ovog sporazuma“, zaključio je šef ukrajinskog MIP-a.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedjelje zapretio da će ograničiti izvoz žitarica preko Crnog mora i naveo da većina žitarica koje napušta Ukrajinu hrani tržište EU, a ne ide u zemlje u razvoju.

Britanski obaveštajci su kasnije rekli da su Putinove tvrdnje netačne. Prema podacima UN, oko 30% žitarica isporučeno je u zemlje sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Bliskom istoku i Aziji.