Iran upozorio Izrael: Branićemo Liban ukoliko ih napadnete

Iran upozorio Izrael: Branićemo Liban ukoliko ih napadnete

Iran je obećao da će stati u odbranu Libana ako Izrael preduzme bilo kakve „nepromišljene“ poteze protiv svog sjevernog susjeda, prenose iranski mediji, dok se sukob duž izraelsko-libanske granice nastavlja, izazivajući strah od rata punih razmjera.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani istakao je da Teheran smatra podršku Libanu kamenom temeljcem svoje spoljne politike i da „neće oklijevati da brani narod Libana i njegovu bezbednost kada to bude potrebno“, prenosi iranska agencija Es-En-En (SNN)

„ Cionistički režim mora da razumije posledice bilo kakvih nepromišljenih akcija na Bliskom istoku, posebno prema Libanu „, rekao je Kanani na konferenciji za novinare.

Do Kananijevih komentara dolazi u trenutku kada se pojačava razmjena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha, koji napada izraelsku teritoriju otkako je Tel Aviv pokrenuo svoju vojnu operaciju protiv Hamasa u Pojazu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je prošlog mjeseca da se Izrael sprema za „veoma napetu operaciju“ na granici sa Libanom.

Posle Netanjahuove izjave, iranska misija pri UN upozorila je Izrael da ne počinje „vojnu agresiju punog obima“ u Libanu i rekla da će to dovesti do „rata do uništenja“.

Prošle nedjelje, Hezbolah je tvrdio da je lansirao više od 200 raketa i dronova na izraelske vojne položaje kao odgovor na ubistvo visokog komandanta.

UN su saopštile da su „duboko zabrinute“ zbog pojačanog intenziteta razmene vatre na izraelsko-libanskoj granici, što, kako je navedeno, „povećava rizik od rata punih razmjera“.

Zamjenik lidera Hezbolaha, šeik Naim Kasem, rekao je prošle nedelje da je jedini način da se zaustavi eskalacija na izraelsko-libanskoj granici da Tel Aviv prekine svoju operaciju u Gazi.