Iran pogubio prvog poznatog zatvorenika uhapšenog u protestima

Iran pogubio prvog poznatog zatvorenika uhapšenog u protestima

Iran je u četvrtak saopštio da je pogubio zatvorenika zbog njegove osude za zločin koji je navodno počinjen tokom tekućih protesta širom zemlje, što je prva takva smrtna kazna koju je Teheran izrekao.

Iranska novinska agencija Mizan izvestila je o pogubljenju. Optužila je čoveka da je blokirao ulicu i napao pripadnika snaga bezbednosti mačetom u Teheranu.

Novinska agencija Mizan, koju vodi državno pravosuđe, identifikovala je pogubljenog čoveka kao Mohsena Šekarija. U njemu se navodi da je osuđen na Revolucionarnom sudu u Teheranu, koji obično drži zatvorene predmete koji su bili međunarodno kritikovani u drugim slučajevima.

Mizan je rekao da je Šekari uhapšen 25. septembra, a zatim osuđen 20. novembra pod optužbom za „moharebeh“, reč na persijskom jeziku koja znači „vođenje rata protiv Boga“. Ta optužba je podignuta protiv drugih u decenijama od Islamske revolucije 1979. i nosi smrtnu kaznu.

Iran je potresen protestima nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija 16. septembra, koji je preminuo nakon što ga je pritvorila policija za moral.