Hiljadama je rečeno da se evakuišu iz Sidneja, jer jake kiše donose „hitnu situaciju opasnu po život“

Hiljadama je rečeno da se evakuišu iz Sidneja, jer jake kiše donose „hitnu situaciju opasnu po život“

Hiljadama stanovnika naređeno je da se u nedjelju evakuišu iz jugozapadnog Sidneja, najvećeg grada Australije, zbog jake kiše i štetnih vetrova koji su udarali na istočnu obalu i pretili poplavama u oblastima koje su pogođene u martu.
Meteorološki zavod je upozorio na obilne padavine koje potencijalno mogu dovesti do iznenadnih poplava i klizišta duž regiona istočne obale od Njukasla do Bejtmenovog zaliva u državi Novi Južni Vels, a očekuje se da će kiša pojačati u naredna dva dana.
„Sada smo suočeni sa opasnostima na više frontova – bujnim poplavama, rečnim poplavama i erozijom obale“, rekao je ministar hitnih službi Novog Južnog Velsa Steph Cooke na televizijskom brifingu za medije.
Ona je pozvala ljude da preispitaju putovanja na odmor, s obzirom da je loše vreme pogodilo početkom školskog raspusta.

„Ovo je hitna situacija opasna po život“, rekao je Cooke.
Više od 200 milimetara kiše palo je u mnogim oblastima, a neke su pogodile i do 350 milimetara, saopštio je Biro za meteorologiju, upozoravajući na rizike od poplava duž reke Nepean.
Obilne kiše dovele su do izlivanja glavne brane u Sidneju tokom noći, saopštile su vlasti za vodu, dodajući da je modeliranje pokazalo da će izlivanje biti uporedivo sa velikim izlivanjem u martu 2021. na brani Varagamba.

„Nema mjesta da voda ostane u branama. Počinju da se izlivaju. Reke teku veoma brzo i veoma su opasne. A onda postoji rizik od naglih poplava, u zavisnosti od toga gde pada kiša“, Državna služba za vanredne situacije rekla je komesarka Karlin Jork.

Proteklog dana 29 ljudi je spaseno iz poplavnih voda, uključujući jednu koja je visila na stubu sat vremena dok su se radnici mučili da dođu do njih.
Australijska vlada je obezbedila državi 100 vojnika koji pomažu u vrećama peska i dva helikoptera za pomoć pri spasavanju, rekao je ministar odbrane Ričard Marles za Skaj njuz.