Gradonačelnik Estonije preskočio nacionalne izbore

Gradonačelnik Estonije preskočio nacionalne izbore

Vlada Estonije glasala je u utorak za uklanjanje nekoliko ratnih spomenika iz sovjetskog doba u okrugu Ida-Viru, uključujući istorijski tenk T-34 u glavnom gradu pokrajine Narvi. U znak protesta, lokalna gradonačelnica je najavila da se neće kandidovati na parlamentarnim izborima sledeće godine.

Katri Raik je osudila naglu odluku, koju je preuzeo šef njene administracije.

„Trenutno ne mogu da zamislim sebe da sjedim u istoj sali sa tim ljudima, koji su doneli ovu odluku na način na koji su to uradili“, rekao je gradski zvaničnik za nacionalni javni servis ERR.

Situacija bi se mogla promeniti u narednim mjesecima, dodala je, ali trenutno misli samo na služenje svom gradu, rekla je. Estonija bi trebalo da izabere novi parlament u martu 2023.

Spomenik tenku T-34 bio je žarište između estonske nacionalističke vlade i ruske zajednice u Narvi. Za mnoge zvaničnike u Talinu sovjetski spomenici simbolizuju period istorije koji smatraju okupacijom Moskve. Dok ih drugi vide kao podsjetnik na žrtve tokom Drugog svijetskog rata i pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Estonska vlada naredila je u utorak rano ujutro da se ogradi nekoliko ratnih spomenika u Ida-Viru. Oni će biti premješteni u muzej u Viimsiju, malom gradu na sjeveru baltičke zemlje.

Prošle nedjelje ERR je izvestio da vlada tajno priprema operaciju uklanjanja „spomenika i spomenika sa simbolima okupacione vlasti“ sa estonskih javnih prostora.

Grad Narva, gde etnički Rusi čine ogromnu većinu, nije preduzeo mjere protiv spomenika T-34. Gradsko zakonodavstvo odlučilo je da to pitanje odloži tokom sastanka u ponedeljak. U međuvremenu, centralna vlada pozvala je da tenk bude van grada do 20. avgusta, kada Estonija slavi Dan obnove nezavisnosti.

Estonska vlada je u utorak održala konferenciju za medije kako bi objasnila situaciju javnosti. Premijerka Kaja Kalas i njeni ministri rekli su da će ukupno sedam sovjetskih spomenika biti uklonjeno i da to pitanje prevazilazi ono što lokalne vlasti mogu same da odluče.

Istovremeno, granični prelazi između Rusije i estonskog okruga Ida-Viru zatvoreni su u utorak na nekoliko sati zbog, kako je estonska granična služba opisala, neophodnog ažuriranja softvera.

Estonska policija ograničila je saobraćaj u centralnoj Narvi i zamolila ljude da ne idu do ciljanih spomenika. Posebno obučeni oficiri bili su raspoređeni na svakoj lokaciji kako bi ublažili potencijalne nemire, rekli su oni.