Evropski lideri zabrinuti zbog nesigurnog Bajdeovog javnog nastupa

Evropski lideri zabrinuti zbog nesigurnog Bajdeovog javnog nastupa

Evropski lideri pomno će pratiti američkog predsjednika Džozefa Bajdena na samitu NATO-a u Vašingtonu pošto je njegov nesiguran učinak u TV debati s rivalom Donaldom Trampom povećao već postojeću zabrinutost Evropljana koji SAD vide kao „nepredvidljivog saveznika“, piše „Gardijan“.

Sam Bajden polaže nade u to da bi njegova vodeća uloga na samitu mogla da spase njegovu izbornu kampanju od Trampa, usled sve veće zabrinutosti zbog njegovih godina i mentalnog stanja.

Pojedini evropski zvaničnici su, međutim, u privatnim razgovorima izrazili zabrinutost zbog nesigurnog javnog nastupa Bajdena, kao i zbog velike vjerovatnoće da bi Tramp mogao dobiti drugi mandat.

Neki su svoje stavove iznijeli u javnost. Tako je poljski premijer Donald Tusk posle TV duela Bajdena i Trampa rekao da zaista postoji problem i da se plašio da u direktnoj konfrontaciji Bajdenu neće biti lako.

Mnoge evropske diplomate se posle ove TV debate pripremaju za povratak Trampa koji je ranije, kao predsjednik SAD, javno flertovao sa idejom o napuštanju NATO.

Povodom čitave situacije zvaničnik američke administracije rekao je za „Vašington post“ da se ovaj samit NATO pretvorio u jedan od „najuznemirenijih“ u modernoj istoriji.

U svom dopisu, bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO, Kamil Grand, naveo je da bi lideri trebalo da se pripreme na to da „brane Evropu sa manjim učešćem Amerike“.

„Čak iako ostavimo po strani ishod američkih predsjedničkih izbora ove godine i potrebu da se Evropa osigura u slučaju dolaska Trampa, postoji suštinski trend u bezbjednosnoj politici SAD koji sugeriše da će Evropa morati manje da se oslanja na američku podršku u vezi svoje bezbjednosti“, zaključio je Grand.