Rusija: EU pokazuje „visinu licemerja“

Rusija: EU pokazuje „visinu licemerja“

Evropska unija nema pravo da optužuje Moskvu da je počinila ratne zločine u Ukrajini jer je blok proveo godine ignorišući stradanje civila u Donbasu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko saopštenje usledilo je nakon što je glavno telo EU za donošenje odluka, Evropski savet, u petak osudilo Moskvu za „neselektivne“ napade raketama i dronovima na civilne ciljeve u Kijevu i drugde u Ukrajini, dodajući da postoji „sve veći broj dokaza“ o ratnim zločinima nad Ukrajincima. .

U odgovoru objavljenom u subotu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je optužbe kao „vrhunac licemerja“.

Zaharova je dalje optužila evropski blok da „prikriva kriminalne akcije Kijeva“. Ona je tvrdila da, umesto da traži mirno rešenje, EU „besmisleno ulaže značajne sume u produžavanje borbi“.

Portparolka je takođe tvrdila da ukrajinski vojnici koji pohađaju zapadnu obuku i oružje gađaju civile.

Rusija je ovog meseca pojačala udare na Ukrajinu, pogodivši, između ostalog, mnoge termoelektrane i dalekovode širom zemlje. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je to intenziviranje osveta protiv „terorističkih napada“ na ruskom tlu, uključujući bombaški napad kamionom koji je nedavno oštetio strateški most koji povezuje poluostrvo Krim sa samom Rusijom.

Kijev nije potvrdio svoju umešanost u napad na most, ali je nekoliko najviših zvaničnika i vladinih agencija otvoreno slavilo bombaški napad. Predsednik Vladimir Zelenski je kasnije optužio Rusiju da namerno ubija civile tokom svojih ponovnih udara na ukrajinsku teritoriju.