Palestinac je otišao pretučen, okrvavljen od strane izraelske policije

Palestinac je otišao pretučen, okrvavljen od strane izraelske policije

Palestinac koji se vidi na amaterskom videu kako leži licem nadole, krvav i nepomičan, dok mu izraelski policajac kleči na vratu, rekao je u nedjelju da su ga izraelske snage tukle i pritvorile bez provokacija dok je išao da se moli u Jerusalimu.

Jusef Adi, 36, rekao je da je zadobio slomljen nos i da su mu bila potrebna četiri šava na čelu nakon što je prošlog četvrtka pretukao u blizini džamije Al Aksa. Incident je poslednji u nizu nasilnih akata izraelske policije protiv Palestinaca. Izraelska policija je rekla da je video iskrivio činjenice i da je upotrebila „razumnu silu“.

Adi, stanovnik Zapadne obale koji radi kao tehničar na palestinskoj televiziji, rekao je da ima sve potrebne izraelske dozvole za ulazak u Jerusalim. Unutar Starog grada, kako je rekao, policajci su ga samovoljno pritvorili i odvukli uza zid i počeli da ga tuku.

„Nisam uradio ništa osim vikao na njih da me ostave na miru i da me se klone“, rekao je. „Ali onda je došlo još policajaca i počeli da me udaraju svuda po tijelu.“

Na video snimku koji je kružio društvenim mrežama se vidi kako oficir izraelske granične policije pribija Adijevu glavu kolenom o zemlju. Adi se vidi kako krvari iz nosa i mlitavo visi dok mu policajci stavljaju lisice i pomeraju njegovo očigledno onesvešćeno telo. Na tlu je vidljiva lokva krvi.

Adi je rekao da su premlaćivanja nastavljena i da je na kraju hospitalizovan.

Granična policija je saopštila da video ne govori celu priču. Objavio je poseban video snimak sigurnosnih kamera koji je pokazao deo događaja koji su prethodili Adijevom hapšenju.

Iako nema zvuka, Adi se može videti kako se svađa oko zaustavljanja u blizini policijske barijere i čini se da gura policajca dok je priveden. Takođe se čini da viče i mahnito maše rukama dok pokušavaju da ga savladaju. Na snimku se, međutim, ne vide trenuci kada je pretučen.

„Zbog njegovog nasilničkog ponašanja, vojnici su bili primorani da upotrebe razumnu silu kako bi pokorili osumnjičenog koji je podivljao i otklonili pretnju koju je predstavljalo njegovo nasilničko ponašanje“, navodi se u saopštenju policije. Tamir Paro, portparol snaga, odbio je da odgovara na bilo kakva dodatna pitanja.

Adi je rekao da je sledećeg dana kažnjen sa 500 šekela (oko 150 dolara) i zabranjen mu je ulazak u Jerusalim na mesec dana.

„Još uvek patim od bola“, rekao je. „Moja deca, nakon što vide snimak, bude se noću plačući… Treba mi operacija nosa. Ko će to platiti?“

Granična policija je paravojna snaga koja je često raspoređena da održava red u napetim oblastima, kao što je Stari grad, ili da uguši nemire, a njeni službenici su bili mete palestinskih napadača. Istovremeno, palestinske i grupe za ljudska prava optužuju silu da često koristi prekomernu silu i kažu da se policajci retko kažnjavaju za nasilna dela.

Prošlog decembra granični policajac pretukao je fotografa AP-a u ničim izazvanom napadu, a pre dve godine autističnog Palestinca ubio je granični policajac u Starom gradu. Izraelske vlasti kažu da je pucnjava bila tragična greška, a jedan policajac je optužen za ubistvo iz nehata u tom slučaju.

Ranije u nedelju, Palestinac koji je prošle nedelje ranjen u sukobu sa izraelskim trupama na okupiranoj Zapadnoj obali preminuo je od zadobijenih povreda, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Hamad Mustafa Abu Jelda, 24, upucan je tokom pucnjave sa izraelskim snagama u Dženinu. Snage su rušile kuću palestinskog naoružanog napadača koji je ubio tri Izraelca u napadu u Tel Avivu ranije ove godine.

Nije bilo jasno da li je učestvovao u nasilju kada je upucan.

Izrael već mjesecima sprovodi skoro svakodnevne racije na Zapadnoj obali, koje su izazvane nizom smrtonosnih napada na Izraelce ranije ove godine u kojima je ubijeno 19 ljudi.