Akcije banaka u Evropi padaju zbog nervoze zbog propasti američkih banaka

Akcije banaka u Evropi padaju zbog nervoze zbog propasti američkih banaka

Akcije banaka su oslabile u Evropi, a fjučersi američkih akcija su pali u ponedeljak uoči otvaranja tržišta u Njujorku, potresanog padom na Volstritu koji je izazvao zabrinutost da bi najveći propad američke banke u skoro 15 godina mogao imati talasne efekte oko svet. Šira tržišta su, međutim, bila pomešana.

Indeks STOKSKS Banks 21 velikog evropskog zajmodavca pao je za 4,4%, a neke članice su zabeležile dvocifrene padove unutar dana. Nemačka Commzerbank je pala za 10,5%, a španska Banco de Sabadell za 10,1%.

Dov fjučersi su bili niži za 1,1% u pretprodajnom trgovanju, a S&P 500 je bio niži za 1,4%.

Francuski CAC 40 izgubio je 2,6% na 7.030,32. Nemački DAKS je pao 2,7% na 15.012,94. Britanski FTSE 100 pao je za 2,3% na 7.570,18.

U Aziji, japanski referentni indeks Nikkei 225 pao je za 1,1% i završio na 27.832,96. Australijski S&P/ASKS 200 izgubio je 0,5% na 7.108,80. Južnokorejski Kospi nadoknadio je ranije gubitke i dobio 0,7% na 2.410,60.

Hongkonški Hang Seng je skočio 2% na 19.695,97. Shanghai Composite je porastao 1,2% na 3.268,70, pošto su kineske akcije pratile ranije dobitke u američkim fjučersima koji su kasnije izbrisani.

Pre nego što je trgovanje počelo u Aziji, Ministarstvo finansija SAD, Federalne rezerve i FDIC saopštili su u nedelju da će svi klijenti Banke Silicijumske doline biti zaštićeni i imati pristup svojim sredstvima i najavili korake osmišljene da zaštite klijente banke i spreče više bankrota.

Regulatori su u petak zatvorili banku Silicijumske doline pošto su investitori povukli milijarde dolara iz banke u roku od nekoliko sati, što je označilo drugi najveći propad američke banke iza propasti Vashington Mutual-a 2008. Takođe su objavili u nedelju da je njujorška banka Signature zaplenjena nakon što je postala treća banka koja je propala u istoriji SAD.

Nakon propasti dve banke, zabrinutost za finansijsku stabilnost i zabrinutost za likvidnost dominirala je tržišnim pejzažom, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management u Hong Kongu.

„S obzirom da je tržište verovatno krenulo ka turbulentnijem periodu sa inflacijom u SAD u sukobu sa „pozorištem tragedije“ Banke, sada verovatno nije najbolje vreme za euforiju investitora“, rekao je Ines.

Ali osećaj da američke vlasti preduzimaju korake da ograniče „efekat zaraze“ donekle je pomogao da se situacija smiri, iako su „tržišta i dalje nemirna“ u Aziji, rekao je Venkatesvaran Lavanja iz banke Mizuho.

Podaci o nezaposlenosti u Australiji za februar biće objavljeni u četvrtak. Očekuje se povećanje od 50.000 radnih mesta, nakon dva uzastopna meseca gubitaka, a očekuje se da će se stopa nezaposlenosti pomeriti za jedan tik niže na 3,6%, navodi RaboResearch.

U trgovanju u Tokiju, bankarska pitanja su prodata, pri čemu je MUFG banka pala za 3,5%, što je odraz takvih padova u sektoru na Vol Stritu. Akcije Mitsui Sumitomo Financial Group pale su za 4%.

Nedavno je porasla zabrinutost da će kamatne stope biti veće od očekivanih nakon što su Fed rezerve saopštile da bi mogle ponovo da ubrzaju povećanje svojih stopa. Fed se fokusira na rast plata posebno u svojoj borbi protiv inflacije. Brine se da bi previsoki dobici mogli izazvati začarani krug koji pogoršava inflaciju.

Trgovci sada uglavnom očekuju da će se Fed držati skromnog povećanja od 0,25 poena. Prošlog meseca, Fed je usporio na taj tempo nakon ranijeg povećanja za 0,50 i 0,75 poena. Fed je već podigao stope najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija i napravio druge poteze da preokrene svoju ogromnu podršku ekonomiji tokom pandemije.

U trgovanju energijom, referentna američka nafta je izgubila 13 centi na 76,55 dolara po barelu. Nafta Brent, međunarodni standard, oslabila je 14 centi na 82,64 dolara po barelu.

U trgovanju valutama, američki dolar je pao na 133,90 japanskih jena sa 134,96 jena. Evro košta 1,0715 dolara, u odnosu na 1,0643 dolara.