Žrijeb kao nikad prije i softver u glavnoj ulozi

Žrijeb kao nikad prije i softver u glavnoj ulozi

Mjesto ostaje isto, glamurozni Grimaldi forum u Monte Karlu, ali sve ostalo je drugačije, čak i neobično…

UEFA je ove sezone nakon nešto više od dvije decenije promijenila format Lige šampiona, pa će i žrijeb za prvu fazu, koja više nije klasična grupna već ligaška, biti kao nikad ranije.

Biće to priča čuvenih kuglica i prije svega savremenog softvera, koji će svakom od 36 učesnika Uefine elite odrediti s kim će igrati u prvom dijelu Lige šampiona.

CONFIRMED: #UCLdraw pots for the league phase ✅ pic.twitter.com/hlVrDh7Hvt

Logično pitanje pred žrijeb koji će održati danas od 18 sati jeste zbog čega put u Ligi šampiona određuje softver… Odgovor je jednostavan – da bi se uštedjelo vrijeme jer, kako piše ESPN, po starom sistemu žrijeb bi trajao više od tri sata i bilo bi potrebno 1.296 kuglica.

Ovog puta ljudski faktor će biti zadužen samo da izvuče kuglicu jedne od ekipa, nakon čega na scenu stupa softver koji toj ekipi određuje osam različitih rivala u prvoj fazi evropske elite.

Dakle, svaki tim će odigrati osam utakmica, s osam različitih protivnika – četiri na svom terenu, četiri na gostujućem. Razlog je logičan jer je nemoguće da jedna ekipa igra protiv svih preostalih 35.

Za žrijeb su određeni i šeširi, ali od sada oni nisu toliko značajni. Ranije je prvi šešir značio da timovi unutar njega ne mogu da se nađu u istoj grupi, sada se to mijenja pošto će svaka ekipa za rivala dobiti po dva tima iz svakog od četiri šešira.

Ono što UEFA nije mijenjala – timovi iz iste države neće moći da se sastanu u prvoj fazi, ali mogu da igraju protiv dvije iz neke druge. Na primjer, šampion Evrope Real neće igrati “el klasiko” protiv Barselone, ali može za rivale da dobije Mančester siti i Liverpul.

Upravo to je bio i jedan od najvećih razloga promjena formata, jer iz Uefe najavljuju mnogo više derbija, ali i više utakmica, pa će tako prva faza umjesto dosadašnjih 96 donijeti 144 duela, a trajaće do kraja januara.

Nakon toga najboljih osam na tabeli direktno će se plasirati u osminu finala, dok ekipe koje zauzmu pozicije od devete do 24. očekuje jedna nokaut runda više (plej-of) kako bi izborile plasman među 16 najboljih.

Klubovi koji budu plasirani od 25. do 36. mjesta moraće da se pomire s ispadanjem.

Novost od ove sezone je i da više ne postoji mogućnost da ekipe koje su ispale, evropske avanture nastave u nokaut fazi Lige Evrope (niti iz tog takmičenja u Ligi konferencije), već kada ispadnu, onda su zaista završile s pričom u Uefinim takmičenjima za tu sezonu.

Američki medijski gigant ESPN već je uradio simulaciju prve faze i zaključak je da ligaški garantuje uzbuđenja i da mnoge stvari neće biti riješene ni nakon sedam kola. Naglašavaju da je u posljednjem (osmom) kolu moguće da klubovi za sedam ili osam pozicija pomijene mjesta na tabeli.

Možda na prvi pogled sve izgleda pomalo komplikovano, ali sve će biti jasnije nakon današnjih dešavanja u “Grimaldi forumu”, a posebno kada 17. septembra krene redizajnirana Liga šampiona.

SASTAVI ŠEŠIRA

Prvi : Mančester siti, Real Madrid, Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, RB Lajpcig, Barselona;

Drugi : Bajer Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Benfika, Arsenal, Klub Briž, Šahtjor Donjeck, Milan;

Treći : Fejenord, Sporting Lisabon, PSV Ajndhoven, Dinamo Zagreb, RB Salcburg, Lil, Crvena zvezda, Jang Bojs, Seltik.

Četvrti : Slovan Bratislava, Monako, Sparta Prag, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm, Brest.