Vavrinka zapečatio povratničku pobedu u Monte Karlu, Marej se srušio

Vavrinka zapečatio povratničku pobedu u Monte Karlu, Marej se srušio

Bivši šampion Sten Vavrinka vratio je godine unazad kako bi nadmašio Talon Grikspur sa 5-7 6-3 6-4 i stigao do drugog kola Monte Karla Mastersa u ponedeljak, dok je Endi Marej prvi put nastupio na turniru od 2017. završio porazom od Aleksa de Minaura.

Vavrinka je izgledao u opasnosti da propadne u svom otvaraču drugu godinu zaredom nakon što je izgubio tesan uvodni set, ali 38-godišnjak je pronašao put nazad u meč dominirajući u drugom i uhvatio rani brejk u odlučujući.

Griekspur je pobedio Vavrinku u njihovom jedinom prethodnom susretu 2018. i pokazao dosta borbe do izjednačenja na 3-3, ali je ponovo predao svoj servis kako bi omogućio švajcarskom veteranu da napreduje i zatvori takmičenje na svojoj šestoj meč poen.

„Bilo je zaista važno da ostanem miran sa sobom“, rekao je šampion iz 2014. Vavrinka, najstariji čovek na ovogodišnjem polju.

„U prvom kolu morate pronaći svoju igru. Prvi meč na šljaci nikada nije lak protiv dobrog igrača. Srećan sam što sam prošao. Bilo je važno boriti se do kraja.“

Sledeći za trostrukog grend slem šampiona je 10. svetski broj Tejlor Fric.

„On je neverovatan igrač“, rekao je Vavrinka za Amerikanca. „On je među 10 najboljih, pobeđivao je na mnogo mečeva. Osvojio je mnogo turnira. Veoma je opasan na mnogim podlogama.“

Marej je dobio direktan ulazak na prestižni turnir nakon što se nekoliko igrača, među kojima su i drugi teniser sveta Karlos Alkaraz i 11-struki šampion Rafa Nadal, povuklo zbog povreda.

Ali bivši broj jedan na svetu izdržao je burno vreme u retkom nastupu na turniru na šljaci zbog povrede kuka pošto je izgubio 6-1 6-3 od Australijanca De Minaura za 86 minuta.

Prvi teniser sveta Novak Đoković vratiće se na turneju u utorak pošto je prošlog meseca bio primoran da napusti turnire u Indijan Velsu i Majamiju nakon što mu je odbijena specijalna dozvola da uđe u Sjedinjene Države bez vakcinacije protiv COVID-19.

Dvadesetdvostruki grend slem šampion je poslednji put igrao početkom marta u Dubaiju i pojačao je svoje pripreme na šljaci uoči Otvorenog prvenstva Francuske koje počinje sledećeg meseca.

Sastaće se sa ruskim kvalifikantom Ivanom Gahovim koji je pobedio Amerikanca Makenzija Mekdonalda sa 7-6(6) 2-6 6-3.

Fransisko Čerundolo je ranije zapanjio 11. nosioca Kamerona Norija sa 6-3 6-4 i igraće sa Mateom Beretinijem koji je savladao Maksima Kresija sa 6-4 6-2 za svoju prvu pobedu na turniru.

Bivši šampion US Opena Dominik Tim kasnije će igrati protiv Rišara Gaskea.