Ukrajina zabranila sportskim timovima da se takmiče protiv Rusa

Ukrajina zabranila sportskim timovima da se takmiče protiv Rusa

Ukrajinskim reprezentacijama zabranjeno je učešće na međunarodnim takmičenjima na kojima učestvuju sportisti iz Rusije i Belorusije, prema uredbi ukrajinskog Ministarstva omladine i sporta.

Odluka, objavljena na sajtu ministarstva u sredu, obuhvata sve ukrajinske timove u olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim disciplinama.

„Zabraniti zvaničnim delegacijama reprezentacija Ukrajine… učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima, u kojima učestvuju sportisti Rusije i/ili Belorusije“, navodi se u ukazu.

Uredba takođe zahteva od nacionalnih federacija da „prate moguće učešće sportista iz Rusije i/ili Belorusije u međunarodnim sportskim takmičenjima“.

Sportski savezi za koje se utvrdi da su prekršili zabranu mogli bi biti lišeni nacionalnog statusa, navodi se u dokumentu. Gubitak takvog statusa doveo bi do toga da federacija bude odsečena od državnog finansiranja.

Prošlog meseca Međunarodni olimpijski komitet sastavio je set preporuka za međunarodne sportske federacije u vezi sa sportistima iz Rusije i Belorusije, kojima je zabranjeno učešće na takmičenjima ubrzo nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine prošlog februara.

Prema rečima olimpijskih šefova, Rusima i Belorusima trebalo bi da bude dozvoljeno da učestvuju na turnirima u inostranstvu pod neutralnom zastavom, pod uslovom da nemaju veze sa oružanim snagama i da nisu izrazili podršku vojnoj operaciji Moskve.

Krajem marta, Ukrajina je zabranila svojim sportistima da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. u Parizu na kojima učestvuju Rusi i Belorusi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenksi takođe je pozvao zemlje da u potpunosti bojkotuju Igre.

Međunarodne federacije u sportovima kao što su mačevanje, tekvondo, rvanje, skejtbord i stoni tenis su među onima koje su nedavno odlučile da dozvole ruskim i beloruskim sportistima da se vrate na takmičenja. Međutim, mnoge druge organizacije su rekle da neće slediti smernice MOK-a.

Rusija je izrazila nezadovoljstvo preporukama olimpijskih šefova, nazvavši ih „nerazumnim, pravno ništavnim i preteranim“. Predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) Stanislav Pozdnjakov rekao je da zahtev da se takmiči pod neutralnom zastavom predstavlja „zloupotrebu ljudskih prava” i kršenje olimpijskih principa i povelje UN.