Putin: Zapad ne želi konkurenciju jer gubi u fer borbi, i na kraju oni koristi nepoštene metode

Putin: Zapad ne želi konkurenciju jer gubi u fer borbi, i na kraju oni koristi nepoštene metode

Izvoz energenata iz Rusije u zemlje Azijsko-pacifičkog regiona ranije je iznosio 39 odsto, ali je na kraju prošle godine povećan 1,5 puta i sada iznosi više od 60 odsto, izjavio je ruski predsjednik.

On je napomenuo da je Rusija, uprkos objektivnim poteškoćama, i dalje jedan od vodećih učesnika na energetskom tržištu, kao i da su u protekle 2,5 godine ruske kompanije uspjele da preusmjere isporuke nafte, naftnih derivata i uglja.

– Rusija će jačati i infrastrukturu Sjevernog morskog puta, bez obzira na prepreke koje prave mnoge zemlje, istakao je Putin. Rusija, takođe, mora da ojača vodeću ulogu u svijetu u u sferi atomske energije, to je jedan od ciljeva – istakao je Putin.

Naredne godine počeće s radom Tihookeanska željeznička pruga od nalazišta gasa u Jakutiji do luka u Habarovskoj oblasti, najavio je Putin.

– Ako Zapad odbija povoljne ruske energente u korist onih znatno skupljih, onda je to njihov izbor – dodaje on.

Ruski predsjednik naložio je vladi i „Gaspromu „da pripreme desetogodišnji plan razvoja u sferi gasa, uzimajući u obzir diversifikaciju puteva isporuke.

Potrošnja energije u Rusiju je u porastu a to je jasan znak rasta ekonomije, rekao je Putin.

– Partneri Rusije zainteresovani su za prelazak na nacionalne valute u obračunu. Problemi tu takođe postoje, ali se prevazilaze – naveo je Putin.

Putin je istakao i da je Rusija spremna da jača tehnološki suverenitet svojih partnera u energetici, formirajući zaokružene naučne i proizvodne lance.

Prema riječima Putina, Rusija sa zemljama BRIKS radi na formiranju vlastitog platnog okvira za nezavisno servisiranje cjelokupne spoljne trgovine.

– Rusija će nastaviti da razvija svoje tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa, rekao je Putin i rekao da se povećavaju isporuke ruskog gasa preko gasovoda “Snaga Sibira“, kao i da raste izvoz prirodnog tečnog gasa. Evropa i Sjeverna Amerika gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, glavni rast će biti u zemljama BRIKS-a i onima koji žele da im se pridruže. Zemlje koje žele da se priključe BRIKS vide perspektivu u ravnopravnom svetskom poretku uz uvažavanje nacionalnih interesa država – naglasio je on.

Kada je reč o tempu rasta, lideri će biti zemlje Globalnog juga u kojima postoji veliki natalitet, ocijenio je ruski predsjednik.

Zapadne elite, kako je rekao, sprečavaju pristup ka platformama i tehnologijama energetskog kompleksa jer nisu spremne da prihvate poštenu konkurenciju, dodao je on.

– Zapad ne želi konkurenciju jer gubi u fer borbi, i na kraju on koristi nepoštene metode – istakao je Putin.

Savremena energetika je temelj svjetskog razvoja, onda kada funkcioniše normalno i po transparentnim pravilima, kaže on.

– Zapad, međutim, pokušava da primijeni nezakonite sankcije u toj sferi kako bi izvukao korist za sebe. Očigledno je da je savremena energetika jedna od ključnih industrija, pravi temelj globalnog razvoja. Kada radi mirno, po transparentnim i razumljivim pravilima, kada se razvijaju nalazišta i prerađuju resursi, a snabdijevanje tržišta vrši neprekidno – sve to stvara čvrstu osnovu za ekonomski rast, socijalnu sferu, za poboljšanje blagostanja građana – rekao je Putin.