Plavo-bijeli stručni štab: Budućnost iznad svih

Plavo-bijeli stručni štab: Budućnost iznad svih

Trenerska šestorka Budućnosti sastavu Ivan Brnović (šef stručnog štaba), Srđan Nikić (prvi pomoćni), Mihailo Tomković (pomoćnik), Ivan Delić (pomoćnik), Milivoje Grbović (kondicioni trener), Veljko Bajković (trener golmana) i Ivan Novović (video analitičar) drži česte sastanke i analizira svaki detalj treninga sa priprema u Sloveniji.

Nikić i Tomković su došli zajedno sa trenerom Brnovićem u finišu prethodne sezone, dok su Delić i Novović od ljetos u prvom timu i u nekim novim ulogama.

Sada su svi – uz Grbovića i Bajkovića (takođe se priključio prvom timu tokom ljeta) – na istom zadatku, a kopča sa plavo–bijelom bojom postoji praktično od malena.

„ Svako ko se bavi fudbalom u Crnoj Gori ima želju da bude član Budućnosti, jer je to najveći i najbolji klub u zemlji. Može Budućnost da bude druga ili treća, da ne osvoji nijedan trofej, ali je uvijek brend “, govori Srđan Nikić, koji je za „plave“ debitovao sa 17 godina igravši pet godina u prvom timu (1995 – 2000), nakon što je sedam godina proveo u mlađim kategorijama…

„ Tih 12 godina je čvrsto urezano u mom životu, tu sam doživio najljepše emocije, tako da sam se poslije 25 godina vratio u klub koji volim. Radio sam i igrao u dosta klubova, svaki izuzetno poštujem, ali Budućnost je iznad svih. Klub mi je dao sve, oblikovao me, čast, privilegija i obaveza je biti dio Budućnosti “.

Prvi saradnik Ivana Brnovića primjećuje da je atmosfera od početka priprema na zavidnom nivou, igrači su fokusirani na obaveze, DNK ekipe je promijenjen i – za sada – sve ide u nekom željenom smjeru…

„ Pripreme protiču na najbolji mogući način, a najbitnije od svega nam je da se odnose na pravi način prema obavezama. To će biti prije svega važno na utakmicama – za početak prijateljskim “, govori Nikić pred sparing duele sa Zaglebjem (28. jun) i Egnatijom (1. jul)…

„ Svaki igrač mora da pruži maksimum, da zna za koga igra, da poštuje grb kluba i da svaki minut koji dobije opravda na najbolji mogući način. Zdrava konkurencija je uvijek dobra, svi odlično znamo da može da igra samo njih 11, prirodno je da nikome ne odgovara ni klupa, ni tribina, ali svako će dobiti svoju šansu, a u fudbalu zbog toga postoji red i raspored. Ko iskoristi priliku igraće, otvoriće se prilika za sve, zato je bitno da djelujemo kao porodica – homogeno i pozitivno. Ako damo sve od sebe, mislim da možemo da napravimo ozbiljnu priču “.

Plavi tabor je koncentrisan samo na pripreme, ali pošto se ništa ne prepušta slučaju protivnik u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija je već skeniran: 47-godišnji stručnjak je zajedno sa Ivanom Novovićem gledao predstavnika Kosova na prijateljskoj utakmici protiv Balkanija…

„ Moje mišljenje je da imamo bolju ekipu, ali protvnik je izuzetno disciplinovan, ima svoj sistem igre, nije mnogo mijenjao tokom ljeta i ima tri – četiri kvalitetna pojedinca. Zbog toga, moramo maksimalno da se posvetimo Mališevi i da postoji respekt, jer samo tako možemo do cilja – u drugo kolo “, jasan je Srđan Nikić, koji je kao nekadašnji napadač zadužen i za individualni rad sa špicevima.

Sa druge strane, „defanzivac“ Mihailo Tomković je sa 33 godine ostvario svoj drugi dječački san – postao je trener u prvom timu Budućnosti nakon kratkog staža u Omladinskoj školi. Prvi je ispunio igrajući za Budućnost i noseći kapitensku traku sa brojem 2 na leđima.

„ Poziv šefa stručnog štaba Ivana Brnovića da radim u prvom timu je definitivno kruna dosadašnjeg rada i posvećenosti. Cijeli moj fudbalski život je vezan za Budućnost, svako ko me poznaje zna koliko mi znače plavo – bijele boje i zato sam bio srećan kao malo dijete kada smo osvajanjem Kupa na neki način spasili prethodnu sezonu. Sada smo svi na nekom novom početku, jer minuli rad u fudbalu ne postoji “, poručio je Tomković.

Batko je zajedno sa Ivanom Delićem prava veza između mlađih i starijih igrača, kao i stručnog štaba – mlađe je trenirao u kadetima, a sa starijima igrao (ili protiv njih)…

„ Svi rade sjano i ponašaju se da desetku. Srećan sam što je dosta mladih momaka sa nama, odlično ih poznajem i oni su budućnost Budućnosti – zato stručni štab, uprava kluba i cijela Omladinska škola vodi računa o njima na pravi način. Naravno, tu su stariji igrači koji daju pravi primjer svojim profesionalizmom, usmjeravaju mlađe i predstavljaju im pravu podršku i oslonac “, rekao je Mihailo Tomković.

Delić je kao „vezista“ zamijenio Vladana Savića po okončanju sezone, a poziv u prvi tim je zaslužio predanim radom u mlađim selekcija, gdje se profilisao kao jedan od najtalentovanijih trenera mlađe generacije naše zemlje – u prilog tome govori činjenica što dragulj crnogorskog fudbala Vasilije Adžić smatra da je uz Delketa najviše napredovao.

„ Sam dolazak u mlađe kategorije Budućnosti prije pet godina je za mene predstavljao najveću moguću čast i satisfakciju, a dolazak u prvi tim je san još od malih nogu “, jasan je nekadašnji fudbaler plavo–bijelih, koji je svjestan da je tek na početku…

„ Prvi tim je kruna mog dosadašnjeg rada, spreman sam da i dalje učim i da se usavršavam. Za Budućnost me veže sve od bukvalno samog rođenja i vjerujem da se neću zaustaviti samo na ovome i da Budućnost i mene čekaju još mnogo ljepši dani “.

Kompletan stručni štab je posvećen mlađim igračima kojih je u Sloveniji veliki broj, a trenerima koji su pristigli u prvi tim iz Omladinske škole (Grbović, Tomković, Delić) je posebna satisfakcija jer su trenirali te dječake u raznim kategorijama…

„ Svi mi imamo puno savjeta za njih, kako na treningu i utakmici, tako i van njega. I uvijek smo uz njih – i kada je dobro, i kada je loše. Sigurno da je kruna mog rada u mlađim selekcijama – naravno, i mojih kolega – Vasilije Adžić sa kojim sam radio tri godine. Vjerujem da će blistati na evropskoj sceni, ali i u A reprezentaciji, što zaslužuje svojim igračkim i ljudskim kvalitetima “.

Nije prošao mlađe kategorije kluba, ali je karijeru završio kao igrač Budućnosti – i uskočio je u trenersku ulogu – Ivan Novović je video analitičar i na novu ulogu se polako privikava.

„ Veliku zahvalnost dugujem šefu stručnog štaba, koji je prepoznao u meni osobu koja mu je potrebna u dijelu analitike, klubu na povjerenju, a stručnom štabu i igračima na svakodnevnoj pomoći. Svakodnevno se usavršavam, učim nove stvari i moram da priznam da mi je sve to zanimljivo “, govori rekorder po broju nastupa u crnogorskoj ligi i vjeruje u uspješan početak novog poglavlja.

Bivši lijevi bek je u ulogu analitičara ušao uz pomoć nekadašnjih trenera „plavih“ Blaža Igumanovića i Nikole Vukčevića …

„ Pored toga, pomoglo mi je i znanje sticano na Fakultetu za sportski menadžment UDG, na kome sam upravo specijalizirao na temu „Upotreba digitalnih kanala fakulteta sportskog usmjerenja“, što je u određenom dijelu i povezano sa mojim novim poslom “, poručio je Novović, koji ima i B licencu za fudbalskog trenera.

I sada se vraćamo na početak priče – novi analitičar je u društvu Srđana Nikića uživo gledao Mališevu u Ohridu, sa kojom će Budućnost igrati 11. jula u 17.00 sati (vjerovatno u Podujevu) i 18. jula pod Goricom u 21.00 časova.

„ Protivnik je čvrst, disciplinovan, kontrama i polukontrama ugrožava rivala i ima kvalitetne igrače u napadu koji mogu da naprave problem svakoj ekipi. Naravno, imaćemo šta da pokažemo protiv njih i vjerujem da imamo dobre šanse za prolaz dalje “, rekao je Ivan Novović.