Petarda Seltika, Sparta i Dortmund ubjedljivi, Gazaniga častio PSŽ

Petarda Seltika, Sparta i Dortmund ubjedljivi, Gazaniga častio PSŽ

Seltik je na bolan način “čestitao” Slovanu debi u Ligi šampiona – 5:1.

Kelti su otključali slovačku bravu u 17. minutu klasičim ostrvskim pogotkom. Arne Engels je izveo korner, Irac Lijam Skajls snažnim trzajem glavom praktično unio i loptu i golmana Dominika Takača u gol.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme na semaforu Seltik parka pisalo je 2:0. Njemac Nikola Gerit Kun prošao je kao brzi voz po desnoj strani, ubacio loptu po zemlji na gol liniju, pa je Kjogu Furuhašiju preostalo samo da je sprovede u mrežu.

Igrao se 56. minut kada je Danilo Ignjatenko zamahnuo da ispuca loptu u svom kaznenom prostoru, ali je Alister Džonson bio brži, pomjerio “bubamaru” i pao nakon kontakta sa Ukrajincem. Sudija Deni Makeli je pokazao na bijelu tačku. Najstrožu kaznu je rutinski realizovao Belgijanac Engels.

Prvi gol za Slovan u Ligi šampiona postigao je Kevin Vimer u 61. minutu. Defanzivci Katolika su ostavili dovoljno prostora Austrijancu da se namjesti, što je on iskoristio i iskosa spoljnim dijelom stopala pogodio suprotni ugao.

Devet minuta kasnije Japanac Daizen Maeda je krunisao odličnu akciju Seltika i asistenciju zemljaka Rea Hatatea za 4:1.

U finišu su izabranici Vladimira Vajsa potpuno pali, pa je petardu zapalio Adam Ida , koji je ubacio na lijevi bok i nakon pravovremenog dodavanja Džejmsa Foresta rutinski pogodio po zemlji.

Još jedan debitant takođe je poražen, ali je pružio mnogo jači otpor od Seltika. Đirona je tek u 90. mintu poklekla na gostovanju Pari Sen Žermenu – 1:0.

Imali su Španci bod u džepu, ali je nakon udarca Nuna Mendeša praktično iz mrtvog ugla lopta prošla i kroz ruke i kroz noge argentinskom golmanu Paulu Gazanigi .

Borusija Dortmund je u Brižu savladala prvaka Belgije sa 3:0. Dvostruki strijelac bio je Džejmi Bajno-Gitens .

Milioneri su otpor domaćih slomili u završnoj fazi meča. Igrao se 76. minut kada je plavo-crne načeo engleski tinejdžer. Dvadesetogodišnjak je na lijevoj strani šesnaesterca sačekao dodavanje Emre Džana , šutirao, lopta je na putu ka golu zakačila jednog od defanzivaca Klub Briža i odsjela u mreži.

Deset minuta kasnije Bajno-Gitens je nakon serije “biciklice” udvostručio prednost ekipe Nurija Šahina . Konačnih 0:3 postavio je Serhu Girasi u petom minutu sudijske nadoknade vremena iz penala. Prethodno je istog igrača u svom kaznenom prostoru oborio Brandon Mahele .

Golova jedino nije bilo tamo gdje su se najviše očekivali. U reprizi finala iz 2023. godine Mančester siti i Inter su odigrali 0:0 u meču gdje su i jedni i drugi imali sijaset prilika i pravo je čudo kako se mreže nisu tresle.

Interesantno, bio je ovo prvi remi nerezura sa engelskim timovima na Ostrvu.

Druga noć novog formata Lige šampiona otvorena je u gradovima koji predstavljaju svjetske studentske centre – Bolonji i Pragu.

Meč na stadionu Renato Dal’Ara završen je bez golova: Bolonja – Šahtjor 0:0.

Bolonja se vratila evropskom fudbalu poslije 60 godina i poslije 97 sekundi igre suočila sa penalom – Šahtjor je imao idealnu priliku za prednost, ali je fenomenalni Poljak na golu italijanskog predstavnika, Lukaš Skorupski uhvatio “živu loptu” nakon udarca ukrajinskog reprezentativca Georgija Sudakova .

Sat je u tom momentu otkucao 208 sekundu, pa je odbrana Skorupskog sa bijele tačke treća najbrža u istoriji Lige šampiona – Anton Končenkov je prije pet godina odbranio Kiranu Tripijeu penal nakon 114 sekundi igre, a Stiv Mandanda 2007. godine Stivenu Džerardu poslije 190 sekundi.

U nastavku je domaćin više prijetio, ali silno se ispromašivao Santjago Kastro . Neko će reći da mu nije bio dan, ali kako kad upravo danas proslavlja svoj 20. rođendan? Nažalost, nije uspio sebe da časti najljepšim poklonom…

Sparta je u svom Pragu totalno neočekivano razmontirala ekipu Salcburga 3:0 za prvu pobjedu u Ligi šampiona još od decembra 2003. godine kada je češki velikan srušio Lacio u grupnoj fazi…

Žurka u glavnom gradu Češke počela je poslije manje od 120 sekundi, “odbijanac” je pretvorio u gol Kan Kairinen i postao prvi Finac koji je zatresao mrežu u Ligi šampiona još od Romana Eremenka , Moskovljanin, koji je nastupao za reprezentaciju Finske pogodio je prije osam godina za CSKA protiv Bajer Leverkuzena.

Konkrentno, Kairinen je zatresao mrežu u 107. sekundi za drugi najbrži pogodak Sparte u Ligi šampiona , rekorder je i dalje Vratislav Lokvenc pogodivši poslije 43 sekunde igre u meču sa moskovskim Spartakom prije 25 godina.

U 42. minutu Sparta je udvostručila prednost – strijelac je Viktor Oltaunđi ! 25-godišnji Nigerijac, nije mogao da zamisli ljepši debi u Ligi šampiona, iz teške pozicije precizno je posla loptu iza nemoćnog Dženisa Blasviha i gol proslavio u Ronaldovskom stilu uz poruku ispod dresa – “I am the chosen, who are you?”

Već u 58. minutu praški tim je nokautirao Austrijance kada je albanski internacionalac Ćazim Laći najavio pobjedničku žurku.

(lobsport.me)

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit !

SEMAFOR

Utorak

Juventus – PSV 3:1 (2:0)

Jildiz 21, MekKeni 27, Gonzalez 52 – Saibari 90+3

Jang Bojs – Aston Vila 0:3 (0:2)

Tilemans 27, Remzi 38, Onana 86

Bajern – Dinamo Zagreb 9:2 (3:0)

Kejn 19p, 58, 73p, 78p Gereiro 33, Olize 38, 61, Gorecka 90+2 – Petković 49, Ogivara 50

Milan – Liverpul 1:3 (1:2)

Pulišić 3 – Konate 23, Van Dajk 41, Soboslai 67

Real Madrid – Štutgart 2:1 (0:0)

Mbape 46, Ridiger 83 – Undav 68

Sporting – Lil 2:0 (1:0)

Đekereš 38, Debast 65

Srijeda

Bolonja – Šahtjor 0:0

Sparta Prag – Salcburg 3:0 (2:0)

Kairinen 2, Olatunđi 42, Laći 58

Seltik – Slovan Bratislava 5:1 (1:0)

Skajls 17, Furuhaši 47, Engels 56, Hatate 70, Ida 87 – Vimer 61

Klub Briž – Borusija Dortmund 0:3 (0:0)

Bajno-Gitens 76, 86, Girasi 90+5

Mančester siti – Inter 0:0

PSŽ – Đirona 1:0 (0:0)

Gazaniga 90ag

Četvrtak

18.45h Crvena zvezda – Benfika

18.45h Fejenord – Bajer Leverkuzen

21.00h Atalanta – Arsenal

21.00h Atletiko Madrid – Lajpcig

21.00h Monako – Barselona

21.00h Brest – Šturm