Olimpijska baklja u srijedu stiže u Marselj

Olimpijska baklja u srijedu stiže u Marselj

Olimpijska baklja će u srijedu, nakon 12 dana plovidbe brodom Belem koji je krenuo iz Grčke, pristati u Marselju gdje bi je, prema procjenama, trebalo dočekati 150.000 ljudi.

Ovo je prvi put da plamen stiže u Francusku za Ljetne olimpijske igre, jer iako je Pariz već bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine, princip olimpijskog plamena je inaugurisan tek 1928, prenosi Hina.

Plamen je zapaljen 16. aprila u Olimpiji, oko 100 dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. jula). Nakon što pristane u srijedu, olimpijska baklja započet će svoje putovanje po Francuskoj u staroj luci Marselj, drevnoj “Masaliji” utemeljenoj prije 2.600 godina od strane grčkih mornara.

Nakon silaska s broda prvi nositelj baklje u Francuskoj bit će francuski plivač Floren Manaudou. Četverostruki osvajač olimpijske medalje i zlatni na 50 metara slobodno 2012. u Londonu, i u Parizu će pokušati osvojiti novu medalju.

U antičkoj Olimpiji 16. aprila upravo je njegova sestra Laure, takođe plivačica, olimpijska pobjednica i trostruka osvajačica medalje 2004. godine, bila prva francuska nositeljka baklje nakon paljenja plamena.