Nekada ih tražili Pele i Santos, sada prvi put u Evropi

Nekada ih tražili Pele i Santos, sada prvi put u Evropi

Sve je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka bilo spremno za prijateljski meč Partizana i Santosa, kluba koji je tada sa neponovljivim Peleom bio možda i najatraktivniji na svijetu.

Do te utakmice nikada nije došlo, a legenda kaže da je za sve “kriv” bio Radnički iz Kragujevca koji je nekoliko dana prije najavljenog meča kao novajlija u Prvoj ligi Jugoslavije “razbio” Partizan (4:1) u Beogradu. Tada su navodno iz Santosa, sa Peleom na čelu, poručili da žele da se oprobaju baš protiv kluba iz Kragujevca.

Od te utakmice na kojoj je Pele spektakularnim golom postavio konačnih 4:4 prošlo je 55 godina, Radnički je imao određenih uspjeha, ali nikada kao prošle sezone kada je prvi put u istoriji izborio plasman u Uefina takmičenja.

A, evropski debi Radnički će imati protiv još jedne lijepe priče, protiv našeg kluba koji je takođe ovog ljeta prvi put otvorio vrata nekog takmičenja pod okriljem Uefe – Mornara u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Sve se u gradu pored Lepenice promijenio kada je za trenera Radničkog postavljen Feđa Dudić . Stručnjak iz Sarajeva preporodio je klub, a koliko lijep fudbal su “crveni” igrali možda su i najbolje opisali mediji iz Srbije.

“Njegov Radnički često je bio fudbalski rokenrol uz koji nikad nije dosadno”, napisao je Mozzart sport.

Protiv Partizana u Beogradu njegovi izabranici su stigli do boda (2:2), nisu razočarali ni protiv Crvene zvezde iako su poraženi (3:2), sa Čukaričkim i TSC-om su odigrali spektakularnih 4:3… Očigledno je da se radi o ekipi koja igra za gol više, a čini se da se sve u igri Kragujevčana vrti oko Milutina Vidosavljevića , nekadašnjeg mladog reprezentativca Srbije.

Odbranu čine igrači sa prostora bivše Jugoslavije – od Besima Serbečića iz Bosne i Hercegovine, preko domaćeg iskusnog igrača Slobodana Simovića , do Hrvata Tomislava Dadića , a tu je naš 20-godišnjak Bojan Adžić . Napad čine internacionalci – Kilijan Bevis , momak rođen u Francuskoj, te Kolumbijac Dilan Ortis .

U odnosu na istorijsku sezonu, Radnički je zadržao čak 14 igrača, pa treba očekivati da slično igra i protiv Mornara – bez obzira na to što je novu sezonu otvorio neočekivanim porazom na svom terenu od Železničara (3:2).

Zanimljiv intervju dao je Dudić prije nego što je i znao da će rival Radničkom biti Mornar – bosanskohercegovački stručnjak je i prije duela Barana sa Dinamom iz Tbilisija vjerovao da naš predstavnik može dalje.

– Gledali smo Mornar na Zlatiboru protiv Lučana. Izgleda kompaktno, dobro, igra tvrd fudbal na gol manje, ali jako je to dobro izgledalo – rekao je Dudić.

Radnički je poznat po dobroj podršci sa tribina, a Dudić zbog blizine očekuje navijače i u Podgorici.

– U Podgoricu možemo da idemo autobusom, manje ćemo se potrošiti, a možemo da imamo i podršku. Vjerujem da će dosta državljana Srbije biti na moru, vjerovatno i dosta ljudi iz Kragujevca. Čovjek koji je bio cijeli dan na plaži, možda kaže: “Ima večeras utakmica u Podgorici. Ajmo”. Ne vjerujem da bismo bili gosti u Podgorici – naglasio je Dudić.

A, prije meča u Podgorici dva rivala sudariće se na novom stadionu u Leskovcu, pošto “Čika Dača” u Kragujevcu ne zadovoljava uslove Uefe.