Mornar neće igrati „bunker“ protiv velikana na evropskom debiju

Mornar neće igrati „bunker“ protiv velikana na evropskom debiju

Od evropskog debija fudbalere Mornara razdavaja još samo dan – sjutra od 20,45 sati na „DG areni“ klub iz Bara dočekaće DinamoTbilisi u prvom kolu kvalifkacija za Ligu konferencija. U Mornaru znaju sve kvalitete, više nego bogatu istoriju fudbalskog giganta iz nekadašnjeg SSSR-a, osvajača Kupa evropskoj kupova i najvećeg kluba u Gruziji.

No, Mornar je u posljednjoj godini priredio brojna iznenađenja, prvi put je izborio Evropu, bio viceprvak Crne Gore.

– Navikli smo da vjerujemo jedni drugima u klubu, svaki igrač je doprinio uspjesima, i član stručnog štaba, takođe. A ciljeve ne postavljamo, nismo ni tokom prošle sezone, na nama je da izborimo opstanak i ako osjetimo momenat da ga iskoristimo za odličan rezultat. O Dinamu je suvišno trošiti riječi. Klub igra na stadionu od 55.000 mjesta, ima godišnji budžet od skoro 25 miliona eura, i najteži je rival kojeg smo mogli dobiti na žrijebu. No, nas više zanima takmičarski dio. A skauting koji smo odradili govori u prilog veličini tog kluba i značaja njihove fudbalske škole“, kazao je u posljednjem obraćanju pred prvu evropsku utakmicu, trener Mornara Zoran Đurašković, koji se uz kapitena Aleksandra Vujačića obratio na klupskoj konferenciji za novinare.

Mornar ulogu favorita prepušta gostima.

„Najopasniji je njihov ofanzivni dio tima, od kreatora igre, oba krila i dvojice špiceva. Izuzetno su brzi i opasni. To je klub koji je dao čak 11 igrača selekciji Gruzije u četvtfinalu Evropskog prvenstva za malde, ali mi se nećemo braniti. Naša igra, pripreme za utakmicu i treninzi su koncipirani na napadački fudbal i mi od toga nećemo odustati. Probaćemo da napravimo novo iznenađenje, a san je da se u drugom krugu susretnemo sa Radničkim iz Kragujevca. Upravo nam pripremne utakmice i odlična igra sa Superligašima iz Srbije, Mladosti iz Lučana i OFK Beogradom, ulivaju dozu optimizma, a meni su dali jasnu sliku tima sa kojim ću izaći sjutra protiv ekipe iz Tbilisija“, naglasio je Đurašković.

Mornar je tokom ljeta doveo svega tri pojačanja, uz golmana
Đorđa Pavličića, provjerenog Darka Zorića, stigao je Veljko Trifunović, pošlo je šest igrača, dvojica u inostranstvo.

„Za naš sistem igre nedostajaće Damir Škrijelj, koji je bio jedan od najznačajnijih za našu odličnu sezonu, a Trifunović još nije spreman i na njega nećemo računati u ovim evropskim utakmicama. Ali, računamo na pomoć publike, jer je ovu ekipu prvi put u istoriji kluba podržavao ispunjen stadion na našoj Topolici“, zaključio je Đurašković.

Barani u Podgorici očekuju veliku podršku publike na evropskom debiju kluba, ulaznice su besplatne a i prevoz od Bara do „DG arene“, autobusima koji polaze u 19 sati.

„Publika je naš 12. igrač, očekujemo podršku u pokušaju da ostvarimo što bolji rezultat. Skauting je pokazao da je njihovo desno krilo vanserijski igrač, napadačka linija im je izuzetno kvalitetna i bolji dio ekipe. Moja ekipa je mlada, ali i svjesna kvaliteta. Vjerujemo u sebe i timski duh, a oni jesu kvalitetna ekipa ali ne i bez mana, koje ćemo pokušati da iskoristimo“, istakao je kapiten Vujačić.

On će sa saigračima večeras u kampu na Starom aerodromu odraditi posljednji trening i pripremiti se za igru u izuzetno teškim uslovima visokih temperatura u Podgorici.