Mijović: Nemoguće je da se nadate pobjedi sa 18 izgubljenih lopti

Mijović: Nemoguće je da se nadate pobjedi sa 18 izgubljenih lopti

Košarkaši SC Derbija pretrpjeli su sinoć prvi poraz u sezoni – „studenti“ su u Zagrebu, u drugom kolu AdmiralBet ABA lige izgubili od Cibone (75:69).

SC Derbiju je to treći poraz zaredom od hrvatske ekipe.

„Evidentno je da je ovo bila loša utakmica za nas – povezanost među igračima je bila slaba, imali smo mnogo izgubljenih lopti. Doći u Zagreb i protiv Cibone odigrati utakmicu sa 18 izgubljenih lopti, a nadati se pobjedi, mislim da je nemoguće. Ono što nas je krasilo kroz pripremni period, timski rad, dosta agresivnosti i intenziteta, večeras je potpuno izostalo. Nedostajala nam je agresivnost, a u napadu nismo bili disciplinovani, nismo slijedili plan igre, s previše individualnih rješenja. Cibona je to znala da kazni, posebno u završnicama“, rekao je nakon meča trener SC Derbija Petar Mijović.

Osim izgubljenih lopit, jedan od faktora poraza je i loš procenat šuta, smatra trener „studenata“.

„Naš slab procenat šuta za tri poena i izgubljene lopte su bili ključni faktori zbog kojih nismo uspjeli da ostvarimo bolji rezultat. S druge strane, Cibona je imala tri igrača koja su bila izvanredna – Dž ok, Barber u prvom poluvremenu, te Ročak koji je odigrao gotovo cijelu utakmicu. Pogađali su ključne šuteve za tri poena, posebno u trenucima kad smo uspjeli da se približimo , ali nismo znali da iskoristimo prilike. Zasluženo su pobijedili – čestitam im na tome“, kazao je Mijović.

Cibona je upisala prvu pobjedu u regionalnom takmičenju ove sezone.

„Energično smo se branili. Naš cilj je uvijek držati ekipe ispod 20 poena po četvrtini. Uspjeli smo to da ostvarimo u sve četiri četvrtine. Moram istaći Taliba Zanu. Bio je sjajan, sletio je u Zagreb u nedjelju ujutro, odveo sam ga u njegov stan, išao sam s njim da kupujemo hranu… Odmah se uklopio, defanzivno je bio sjajan, i on će promijeniti koncepciju naše igre. Igraćemo agresivnije, bolje braniti „pik-en-rol“ i sigurno je igrač koji će biti pojačanje. Ročak je bio sjajan, kao i Džok i Radovčić, ponosan sam na sve igrače. Ovo je proces za sve nas. Mi smo ekipa koja se uigrava, moramo raditi i vjerovati u viziju“ rekao je trener Cibone Kris Tomas.