Mažić uvodi red među ruske sudije

Mažić uvodi red među ruske sudije

Poslije skoro tri godine izgleda da je završena kiparska epizoda u karijeri Milorada Mažića . I da uskoro počinje ruska.

Današnje vesti iz Rusije javljaju da je Mažić glavni kandidat za poziciju prvog čovjeka Sudijske komisije u Fudbalskom savezu Rusije. Podsjetimo da najbolji srpski sudija svih vremena od ljeta 2020. istu funkciju obavlja na Kipru.

Situacija sa suđenjem u ruskom fudbalu je prilično alarmantna jer je ova sezona donijela ogroman broj grešaka i loših procjena ruskih arbitara. Procjena u FS Rusije je da je tamošnjim sudijama potreban autoritet iz inostranstva koji će promijeniti nove metodologije i donijeti novu motivaciju. Vjeruju da je Mažić pravi čovjek za to. S obzirom da Rusi hoće neko ugledno ime iz inostranstva, a da većina Evropljana izbjegava bilo kakav kontakt sa njihovim fudbalom i sportom generalno dok traje rat u Ukrajini, Srbin je izgleda i jedina moguća opcija.

Još jesenas je Mažić imenovan za člana sudijske organizacije FS Rusije tako da ispunjava i formalne uslove da postane glavnokomandujući za tamošnje arbitre. On je trenutno glavni za izbor i kontrolu sudiju na Kipru gdje se u poslednje vrijeme podigla velika bura. APOEL, najmoćniji kiparski klub, traži od Saveza da smijeni Mažića i smatra ga jednim od glavnih problema tamošenjeg fudbala. Sa druge strane, mnogi hvale Mažićev rad jer APOEL ili neki drugi veliki klubovi nemaju više uticaj na sudije na kakav su navikli godinama.

Kako god, Mažićev ugovor sa FS Kipra ističe na kraju sezone, nema nikakvih informacija o nastavku saradnje i izvjesno je da će proslavljeni srpski sudija napustiti mediteransko ostrvo. A s obzirom da je sa Rusima još jesenas započeo saradnju, realno je očekivati da se ona od ljeta podigne na najviši nivo.

Mažić je devet puta biran za najboljeg srpskog sudiju. U karijeri je sudio na dva svjetska i jednom evropskom prvenstvu. Sudio je i finale Lige šampiona, finale Kupa konfederacija i finale Superkupa Evrope. Poslije završetka karijere u Evropi, radio je godinu dana u Kini, a potom postao šef kiparskim sudijama.