Maroko se pridružio Španiji i Portugalu u kandidaturi za Svijetsko prvenstvo 2030

Maroko se pridružio Španiji i Portugalu u kandidaturi za Svijetsko prvenstvo 2030

Maroko će se pridružiti Španiji i Portugalu u pokušaju da bude domaćin Svijetskog prvenstva 2030. godine, saopštila je ta afrička nacija u utorak.

Saopštenje, koje izaziva dodatne sumnje u učešće Ukrajine u ponudi, objavljeno je u izjavi koju je potpisao kralj Muhamed VI i pročitano na sastanku Afričke fudbalske konfederacije.

„Kraljevina Maroko odlučila je, zajedno sa Španijom i Portugalom, da predstavi zajedničku ponudu za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2030. godine“, navodi se u saopštenju. „Ova zajednička ponuda, koja je bez presedana u istoriji fudbala, okupiće Afriku i Evropu, severni i južni Mediteran i afrički, arapski i evromediteranski svet. Takođe će izvući ono najbolje u svima nama – u stvari, kombinaciju genija, kreativnosti, iskustva i sredstava.”

Maroko se obavezao da će učestvovati u takmičenju 2030. pre više od četiri godine, odmah nakon što je izgubio glasanje za turnir 2026. godine. Neko vreme je bio u pregovorima sa iberijskim nacijama, ali nikada nije bio zvanično uključen u ponudu.

Španiji i Portugalu se prošlog oktobra u njihovoj dugogodišnjoj kandidaturi za evropsku kandidaturu pridružila Ukrajina, koja verovatno neće ostati u toj kandidaturi.

Španski fudbalski savez nije odmah potvrdio kandidaturu Maroka, rekavši da će se savezi tri nacije sastati u sredu u Ruandi pre nego što najave bilo kakve moguće promene.

Maroko, koji je završio na zapanjujućem četvrtom mestu na Svetskom prvenstvu u Kataru, bio je domaćin FIFA Svetskog klupskog prvenstva u februaru.

Očekuje se da će domaćini Svetskog prvenstva 2030. biti izabrani u septembru sledeće godine. Ponude za zajedničko gostovanje iz Južne Amerike i Evrope bile su očekivani favoriti, uz spekulacije o projektu na tri kontinenta bez presedana koji predvode Saudijska Arabija.

Inauguralni domaćin Svetskog prvenstva 1930. Urugvaj deo je stogodišnjice ponude sa Argentinom, Čileom i Paragvajem.

Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko su domaćini turnira 2026.