Krunisanje u Parizu – ko je novi „kralj šljake”?

Krunisanje u Parizu – ko je novi „kralj šljake”?

Prvi put od 2015. Pariz će dobiti kralja, a da to nisu legende Rafael Nadal ili Novak Đoković … Prije devet godina Sten Vavrinka je “zagrlio” Kup musketara, a danas će novi vladar najvećeg turnira na šljaci postati Karlos Alkaras ili Aleksandar Zverev .

Veliko finale Rolan Garosa na „Šatrijeu“ počinje u 15 sati – španski supertalenat koji je nedavno napunio 21 godinu juri treću grend slem titulu, dok će njemački teniser u 28. pokušati prvi put da slavi na jednom od četiri najveća turnira.

Alkaras je postao najmlađi igrač u istoriji koji je stigao do finala grend slema na sve tri podloge, dok je Zverev konačno uspio da preskoči prepreku zvanu polufinale nakon što se tri godine zaredom zastavljao na korak od finala.

Kada je Nadal 2005. prvi put osvojio Rolan Garos, Alkaras je napunio dvije godine…

Odrastao je gledajući idola kako piše istoriju ovog turnira, a sada želi da se njegovo ime nađe pored čovjeka koji je 14 puta slavio u Parizu, ali i ostalih njihovih zemljaka koji su slavili na ovom turniru – Manuela Santane , Andresa Himena , Serhija Brugere , Karlosa Moje , Alberta Koste i Huan Karlosa Ferera .

– Uvijek sam sanjao o tome da se nađem pored takvih imena – kaže Alkaras.

Realnost je da je Karlitos već nadmašio neka od pomenutih imena, a podatak da je do tri finala na različitim podlogama stigao prije igrača kakvi su Đoković, Nadal i Rodžer Federer dovoljno govori o njegovoj klasi.

– Svi ti rekordi su sjajni, ali trenutno ne želim da razmišljam o njima – naglasio je majstor iz Alikantea.

igrača osvajala su Rolan Garos u posljednjih 19 godina – Rafael Nadal (14 puta), Novak Đoković (3) i po jednom Rodžer Federer i Sten Vavrinka

Alkaras je prošle godine stao u polufinalu kada je bolji od njega bio Đoković – sada je do finala stigao nakon pet setova velike borbe protiv još jednog sjajnog momka nove generacije Janika Sinera .

– Mislim da sam sada mentalno jači. Jednostavno morate da pronađete radost u trenucima kada je teško kao prošle godine – naglasio je Alkaras, koji je na Rolan Garos stigao sa povredom lakta desne ruke.

Dugo je Zverev u svjetskom vrhu, ali do sada iza sebe ima samo jedno grend slem finale – iz 2020. kada ga je na US openu savladao Dominik Tim .

U međuvremenu, osim tri izgubljena polufinala u Parizu, na korak od finala stao je i na US openu naredne godine, kao i početkom ove na Australijan openu.

– Ako ne sada, onda kada – kroz šalu je rekao Zverev nakon što je u petak savladao Kaspera Ruda .

❌ 2021
❌ 2022
❌ 2023
✅ 2024

Zverev supera su barrera maldita en #RolandGarros , disputará la segunda final de Grand Slam de su carrera y luchará por su primer gran título ante Carlos Alcaraz pic.twitter.com/elwQ7aLLn9

Na putu do okršaja sa Alkarasom njemački teniser je prošao i paklene mečeve u pet setova protiv Talona Grikspora i Holgera Runea .

– Da biste osvojili grend slem morate da budete pravi u teškim bitkama, a kada ste u finalu onda ste zaslužili to mjesto – isto važi i za Alkarasa. Ukoliko osvojim Rolan Garos, biće to ostvarenje sna – zaključio je Zverev.

Bulonjska šuma je spremna za krunisanje – ko će biti “kralj šljake” narednih 12 mjeseci?