Kendrik Peri: Da uživamo što više možemo, zaslužili smo ovu šansu

Kendrik Peri: Da uživamo što više možemo, zaslužili smo ovu šansu

Iza Kendrika Perija je odlična sezona – crnogorski reprezentativac je sa Unikahom osvojio FIBA Ligu šampiona, a proglašen je i za najkorisnijeg igrača završnog turnira u Beogradu. U Endesa ligi tim iz Malage je nakon prvog mjesta u regularnom dijelu, sezonu završio u polufinalu, gdje je bolja bila Mursija.

A nakon klupskih, Peri se posvetio reprezentativnim obavezama. Crnu Goru od utorka očekuje kvalifikacioni turnir u Rigi za odlazak na Olimpijske igre (OI), a momak sa Floride smatra da naša selekcija ima veliku šansu, koju je zaslužila dobrim igrama tokom prethodnih godina.

„Velika, uzbudljiva šansa za nas. Radom i rezultatima prethodnih godina smo zaslužili da se nađemo na ovom turniru“, rekao je Peri.

Crna Gora je u grupi sa Brazilom i Kamerunom. U drugoj grupi su Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije selekcije iz svake grupe izboriće plasman u polufinale, a pobjednik turnira ide u Pariz na OI.

„Ulog je plasman na OI. Sve selekcije će biti spremne za turnir. Ali, ne moramo da brinemo o formi rivala, već da se potrudimo da mi budemo maksimalno koncentrisani na ono što radimo u napadu i odbrani. I da uživamo što više možemo“, smatra Peri.

Prvu utakmicu ekipa Boška Radovića igra u utorak (14:30) protiv Brazila.

„To nije odlučujuća utakmica. Moramo da imamo pravi pristup, da tako razmišljamo tokom čitavog turnira“, kazao je plej Unikahe.

Crna Gora je oslabljena na Baltiku, a Peri je jedan od najiskusnijih u ekipi.

„Imamo dosta mladih igrača, koji nemaju iskustvo kao igrači koji su odsutni. Moj posao kao plejmejkera i Nikole Vučevića je da pomognemo tim igračima da se što bolje uklope, da imaju samopouzdanje kao i uvijek, što je za njih i najbitnija stvar.“

Uoči mečeva na Baltiku, Peri ne osjeća pritisak.

„Osjećam više uzbuđenja, ali ne osjećam pritisak. Uvijek sam govorio da se, ipak, radi samo o košarkaškoj utakmici. Važno je da se pripremiš najbolje što možeš i da izađeš na teren i pokušaš da uradiš ono što treba. Nije dobro kad stvoriš veliki pritisak, kada previše razmišljaš… Plejmejker sam, a moj posao je da ekipa bude opuštena, ali u isto vrijeme i fokusirana što je više moguće.“

Selektor, Boško Radović će u Rigi na raspolaganju imati prvu petorku iz Manile – pored Perija, tu su Petar Popović, Dino Radončić, Marko Simonović i Nikola Vučević.

„Mislim da je to veoma važno. Sve kreće od selektora, pa ide preko mene i Vučevića do svih ostalih igrača. Sve dok mi budemo mirni i budemo igrali sa samopouzdanjem, mlađi igrači će nas pratiti“, objasnio je Peri.

Crna Gora je pripreme odradila u Podgorici, a dva kontrolna meča je odigrala na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje je poražena od domaće selekcije, dok je pobijedila Bahame.

„Utakmicu protiv Grčke je obilježio naš loš start. Ali, i pored toga mislim da je to bila dobra provjera za nas. Mogli smo da odmjerimo snage protiv jedne od najjačih selekcija na svijetu. Protiv Bahama smo bili bolji i opušteniji, igrali smo sa više samopouzdanja. U oba meča smo imali i dobrih i loših stvari. Moramo da se držimo dobrih stvari i da ih prenesemo na teren u Letoniji“, smatra Peri.