Girmaj treći put slavio na ovogodišnjem Turu

Girmaj treći put slavio na ovogodišnjem Turu

Votnijev vozač Binjam Girmaj pobjednik je 12. etape 111. Tur d Fransa. Eritrejac je 203,6 km od Orijaka do Vilneva sur Lota odvezao za 4 časa, 17 minuta i 15 sekundi.

Girmaju je ovo treći etapni trijumf na najvažnijem nadmetanju u godini, a sve je upisao na ovom izdanju.

Njegovo ime ostaće ispisano zlatnim slovima u istoriji ovog sporta. Prvi je tamnoputi Afrikanac sa pobjedama na Điru d’Italija i Turu, imaće priliku da proslavi Crni kontinent i na Vuelti a Espanja.

Prvijenac na gran turovima upisao je 2022. Proslava premijerne pobjede na „čizmi“ ostaće upamćena po nesvakidašnjem pehu, kad je Girmaj otvorio slavljenički šampanjac pogodio sebe pampurom u oko.

Eritrejac je ujedno i vlasnik zelene majice sa 328 poena u poretku sprintera. Najbliži su mu Belgijanac Jasper Filipsen (Alpesin) sa 217 i Francuz Antoni Turgis (Totalenerži) sa 141.

Kad je riječ o generalnom plasmanu, ista meta – isto odstojanje. Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirejts) vodi i dalje sa 49:17:49. Osvajača ovogodišnjeg Đira prate Belgijanac Remko Evenepul (Kvik-Step) sa minut i šest sekundi i Danac Jonas Vingegor (Visma) sa 1:14 kašnjenja.

Pogačarev zemljak Primož Roglič (Bora) pao je sa četvrte na šestu poziciju jer se zadesio u udesu na 10-ak kilometara pred cilj. Za sunarodnikom zaostaje 4:42 minuta, a njegov peh su iskoristili Portugalac Žoao Almeida (UAE Emirejts, 4:20) i Španac Karlos Rodrigez (Ineos, 4:40).