Gana je odustala od borbe sa Južnom Korejom da bi pobjedila u dramatičnom meču

Gana je odustala od borbe sa Južnom Korejom da bi pobjedila u dramatičnom meču

Gana je preživela besnu kasnu opsadu svog cilja da oživi svoje šanse za Svjetsko prvenstvo u dramatičnom okršaju Grupe H u ponedeljak, zadržavajući Južnu Koreju da obezbjedi pobjedu od 3-2 koja je dočekana sa onoliko olakšanja koliko je to bilo slavlje.

Afrička ekipa je zaradila svoje prve bodove na turniru i još uvek može da se plasira u drugo kolo nakon dva gola Mohameda Kudusa i očajne odbrane u meču na rolerkosteru na stadionu Education Citi.

Mohamed Salisu je postigao gol, a Kudus je pogodio kući dok je Gana povela sa 2:0 na poluvremenu, da bi omogućila Južnoj Koreji da uzvrati sa dva gola za tri minuta od Čo Gue Sunga, koji je oličenje borbenog duha svoje ekipe napao loptu na idite kući dva puta uzastopno.

Gana je povratila vođstvo u roku od sedam minuta, međutim, iskoristivši svoju jednu šansu u drugom poluvrijemenu da Kudus izvede pobjednika.

„Bilo je emotivno sa usponima i padovima. Južna Koreja je uradila veoma dobro, gurala nas je i pritiskala“, rekao je trener Gane Oto Ado.

Borili smo se, želeli smo da zaustavimo centaršute, ali nismo dali dovoljno intenziteta da zaustavimo centaršute. Bilo je strastvene odbrane i veoma dobrog golmana… Na kraju smo imali malo sreće.“

POMEŠANE EMOCIJE

Deset minuta nadoknade samo je pojačalo dramu, a kulminiralo je kontrastom emocija na poslednjem zvižduku dok je iscrpljena Gana slavila, a Korejci su ostajali u suzama.

Uzvratili su u spektakularnom stilu, napravivši samo jednu grešku u drugom poluvrijemenu, što se na kraju pokazalo skupim.

Vođstvo Gane u prvom poluvremenu svelo se na dva savršena centaršuta sa lijeve strane koje je izveo Džordan Ajev – oba savršeno odmjerena i sa potrebnim tempom da uhvati korejsku odbranu.

Prva u 24. minutu izazvala je haos i Salisu je uzeo izgubljenu loptu i postigao pogodak, a drugi 10 minuta kasnije pronašao je Kudusa koji je glavom pogodio mrežu.

Korejske promjene na poluvrijemenu su ih vratile u meč, čak i ako se talisman Son Heung-min, koji je ponovo igrao sa crnom maskom za lice da zaštiti svoje prelome lica, pokazao iznenađujuće neefikasan.

Čo-ovi golovi su bili snažni udarci glavom pošto je odbrana Gane pregažena, prvo u 58. minutu, a dok su Korejci iza gola Gane već bili u delirijumu, drugi je usledio tri minuta kasnije.

Južna Koreja je izgledala kao favorit za pobjedu, ali je Gani ponudila iznenadnu priliku koju je Kudus iskoristio u 68. minutu.

Gana se povukla i bila je opkoljena oko pola sata, sa Lorensom Ati-Zigijem koji je napravio nekoliko dobrih odbrana, a njegovi branioci su stavili svoja tela na liniju dok su blokirali napore iz svih uglova.

„Rezultat je potpuno nepravedan, čak i remi bi bio nepravedan. Zaslužili smo pobedu“, rekao je pomoćnik selektora Koreje Serhio Kosta, primoran da održi konferenciju za novinare posle meča nakon što je Paulo Bento dobio crveni karton jer je njegova frustracija ključala na utakmici. poslednji zvižduk u verbalnoj tiradi engleskog sudije Entonija Tejlora.