FIFA je doživotno suspendovala bivšeg predsjednika FA Perua zbog optužbi za mito

FIFA je doživotno suspendovala bivšeg predsjednika FA Perua zbog optužbi za mito

Bivšem predsjedniku Peruanskog fudbalskog saveza Manuelu Burgi Seoanu FIFA je doživotno zabranila sve aktivnosti vezane za fudbal zbog učešća u šemama podmićivanja, saopštilo je u utorak svijetsko fudbalsko tijelo.

Seoane je takođe naloženo da plati kaznu od milion švajcarskih franaka (1,10 miliona dolara) zbog kršenja članova Etičkog kodeksa FIFA koji se odnose na sukob interesa, mito i korupciju, kao i nuđenje i prihvatanje poklona ili drugih beneficija, između ostalog.

„Sankcija izrečena gospodinu Burgi Seoaneu usledila je nakon prethodne odluke koju je donelo sudsko veće u julu 2019. godine“, saopštila je FIFA.

Tu odluku je u aprilu prošle godine poništio Sud za sportsku arbitražu (CAS) i vratio je istražnom veću nezavisnog Etičkog komiteta.

Međutim, sudsko veće je saopštilo da je „prijatno zadovoljno“ da je Seoane, takođe bivši član Izvršnog komiteta CONMEBOL-a i Odbora za razvoj FIFA, prekršila etički kodeks.

Rojters je kontaktirao peruanski fudbalski savez za komentar.

FIFA je takođe saopštila da je zabranila Bimu Virjasoekartu, predsednika indonežanskog kluba Tira Persikaboa, na dve godine nakon što ga je proglasila krivim za „dela zastrašivanja, prinude, pretnje i eksploatacije prema igraču“.

Kazna Virjasoekarti je suspendovana na probni period od tri godine, a on takođe mora da plati kaznu od 10.000 švajcarskih franaka.