Evro 2024: Italija i Hrvatska se sukobljavaju sa opstankom na turniru

Evro 2024: Italija i Hrvatska se sukobljavaju sa opstankom na turniru

Branilac titule Italija treba da izbegne poraz od susedne Hrvatske u poslednjoj utakmici grupe kako bi obezbedila napredak na Evropskom prvenstvu. Hrvatska može napredovati pobedom ili izbegavanjem poraza sve dok Albanija ne pobedi pobednika grupe Španiju u drugoj utakmici Grupe B u isto vreme. Početak je u 21 čas. po lokalnom vremenu (19:00 GMT) u ponedeljak. Evo šta treba da znate o utakmici:

— Italija ima tri boda pošto je pobedila Albaniju sa 2-1 u prvoj utakmici pre nego što je izgubila 1-0 od Španije, koja je već sigurna da će osvojiti grupu. Hrvatska je izgubila od Španije sa 3-0 u prvoj utakmici, a zatim remizirala sa Albanijom 2-2 u drugoj utakmici, ostavljajući i Hrvatskoj i Albaniji po jedan bod. Albanija ima bolju gol-razliku.

— Iako će remi biti dovoljan za napredak Italije, tim Lučana Spaletija će želeti da impresionira nakon što ga je Španija u prethodnoj utakmici potpuno nadmašila. Italija je izgubila samo golom, ali su italijanski igrači veći deo utakmice proveli jureći španske senke, a blamažu ih je spasao kapiten i golman Đanluiđi Donaruma.

— Hrvatski tim Zlatka Dalića ponovo predvodi zvezda Real Madrida Luka Modrić, koji tek treba da postigne gol u svom petom turniru.

— Italija je izgubila u prethodnoj i jedinoj utakmici u Lajpcigu, porazom od Istočne Nemačke sa 1:0 u prijateljskoj utakmici u aprilu 1982.

— Mnogi hrvatski igrači igrali su u Italiji, dok selektor Italije Lučano Spaleti poznaje Marčela Brozovića i Ivana Perišića iz vremena kada su zajedno u Interu od 2017. do 2019. godine. Sada 35-godišnji Perišić postigao je 55 golova na 254 utakmice kroz periode sa Interom, osvojivši titulu Serije A 2021. i Kup Italije sledeće sezone.

— Očekuje se da će levi bek Italije Federiko Dimarko propustiti utakmicu zbog povrede desne potkoljenice koju je zadobio u porazu od Španije. Dimarko je igrao u obe utakmice Italije do sada.

— Hrvatska će ostati bez veziste Nikole Vlačića, koji više nije u timu zbog povrede, dok je veteranski defanzivac Domagoj Vida propustio subotnji trening zbog povrede skočnog zgloba.

— Italija ima loš rezultat protiv Hrvatske, pobedivši samo u jednom od prethodnih devet susreta. Hrvatska je dobila tri, dok je bilo pet remija. Poslednje tri utakmice su se završile rezultatom 1-1.

— Jedina pobeda Italije stigla je u prvom susretu između dve zemlje, prijateljskom meču u Đenovi 1942. koji je dao četiri gola domaćem timu.

„Poznajem selektora Italije. Biće dobro organizovani. Biće to teška utakmica, ali verujem da ćemo se izboriti sa izazovom i izaći kao pobeda.” – Vezista Hrvatske Mario Pašalić.

„Hrvatska je jaka. Imaju iskustva. Pored Brozovića, imaju mnogo kvalitetnih igrača i moraćemo da budemo oprezni. Ali moraćemo da igramo našu igru sopstvenim snagama i siguran sam da ćemo im praviti probleme.” – Italijanski defanzivac Mateo Darmijan.