Crnogorske sudije – od domaćih igrališta do fudbalskih hramova

Crnogorske sudije – od domaćih igrališta do fudbalskih hramova

Olimpiko, Alijanc arena, San Siro, Enfild, Velodrom… Fudbalski hramovi i mjesta gdje se pisala istorija, pitanje je da li će u skorijoj budućnosti dočekati neki crnogorski klub, ali istovremeno zahvaljujući „ljudima iz sjenke“ zastava naše zemlje zavijorila se i na njima.

I dok u Crnoj Gori i dalje postoje klubovi koji otvoreno imaju mnogo toga da kažu na njihov račun, crnogorske sudije, uz pojedine majstore sa loptom koji su napravili velike transfere, ostaju najbolji proizvod naše fudbalske lige.

Dokaz za to je novo priznanje koje je stiglo iz Uefe.

Nikola Dabanović , zajedno sa asistentima Srđanom Jovanovićem i Vladanom Todorovićem i četvrtim sudijom Milošem Boškovićem , sjutra veče će voditi još jedan meč Lige šampiona.

I to na kultnom “Enfildu”, domu kluba koji je najveće klupsko takmičenje osvajao šest puta, a sve uz taktove čuvene himne “You’ll Never Walk Alone”.

Utakmica između Liverpula i Bolonje (21h) biće Dabanovićeva druga u Uefinoj eliti.

Naš najbolji sudija već godinama dobija veliko povjerenje Uefe. Vodio je mnogo utakmica Lige Evrope, kvalifikacija za evropska i svjetska prvenstva, a prije meča u gradu Bitlsa u Ligi šampiona Dabanović je sudio i u duelu između još jednog velikana Bajerna iz Minhena i Viktorije Plzenj, u oktobru 2022.

Osim Liverpula i Bajerna dijelio je pravdu i na mečevima Murinjove Rome, Čelsija, Porta, Benfike, Rendžersa, Setika, Lacija, Marseja, ali i reprezentacijama Njemačke, Švajcarske, Austrije, Škotske, Norveške…

Kako su njegov tim i on odradili posao možda najbolje govori to što nikada nisu uzgubili povjerenje Uefe.

Miloš Bošković će sjutra imati ulogu četvrtog sudije, ranije je to u Dabanovićevom timu bio i Miloš Savović , a njih dvojica polako na internacionalnoj sceni grade i karijere glavnih arbitara.

Obojica iza sebe imaju po nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Ligu konferencije, zatim mečeve mladih reprezentacija, kao i one u Uefinoj Ligi šampiona za mlade…

Njih trojica trenutno sa Fifa značkom predstavljaju Crnu Goru u međunarodnim takmičenjima, a osim Dabanovića koji ima standardnu ekipu pomoćnika, Boškoviću i Savoviću asistiralo je nekoliko „mahača“ iz naše zemlje.

A gdje su sudije, tu je uvijek bilo i grešaka, pa je jedna katastrofalna iz Bijelog Polja (na kojoj je glavni arbitar bio upravo Savović) nedavno obišla Evropu.

Ipak, ni to ne umanjuje ogroman put koji su „momci u crnom“prošli od crnogorskih terena, često i oranica, do fudbalskih hramova sa početka priče.