Bajden ponovo“briljira“: Utrostručiti carine na čelik i aluminijum iz Kine

Bajden ponovo“briljira“: Utrostručiti carine na čelik i aluminijum iz Kine

Američki predsjednik Džo Bajden želi da utrostruči carine na čelik i aluminijum iz Kine što se tumači kao njegova politička odluka u interesu američke radničke klase koju pokušava privući tokom predizborne kampanje.

„Stojim uz vas, radnici industrije čelika Amerike“, rekao je Bajden u Pittsburgu, glavnom gradu metaloprerađivačke industrije kojoj prijeti međunarodna konkurencija, javio je AFP.

Optužio je Peking da „vara“ u globalnoj trgovini čelikom na štetu američkih proizvođača i njihovih radnika koji su ključna izborna baza demokrata uoči novembarskih izbora.

Iako je Bajden rekao da nije bilo trgovinskog rata s Kinom, njegova administracija je, pored toga što se zalagala za povećanje carina, pokrenula istragu o kineskim mjerama u sektoru brodogradnje. Sindikati i poslodavci su jednoglasno pozdravili te protekcionističke mjere.

Peking je veoma brzo osudio te „lažne optužbe“.

„Američka istraga pogrešno tumači normalne trgovinske i investicione aktivnosti kao štetne po nacionalnu bezbjednost i interese američkih kompanija“, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine dodajući da SAD „okrivljuje Kinu za vlastite industrijske probleme“.

Sindikat metalaca „United Steelworkers“ (USW) zahvalio je Bajdenu zbog „agresivne“ akcije odbrane njihovih radnih mjesta.

Sindikat je prošlog mjeseca najavio da će podržati Bajdena na novembarskim izborima, optuživši njegovog protivkandidata Donalda Trampa za „demontažu radničkih prava“, iako se predstavlja kao „šampion oživljavanja američke proizvodne industrije“.

„Kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita, jer ih kineska vlada u velikoj mjeri subvencioniše“, rekao Bajden predstavnicima radnika.

„Oni se ne takmiče, oni varaju i vidjeli smo štetu ovdje u Americi“.

Više od 40 posto radnih mjesta u proizvodnji izgubljeno je od 1990. u saveznoj državi Pensilvanija, istorijskom srcu američke industrije i jednoj od šest ključnih država koje bi u novembru mogle odlučiti ishod izbora između Bajdena i Trampa, prenijela je Beta.