35 zemalja traži suspenziju Rusije sa Olimpijskih igara 2024

35 zemalja traži suspenziju Rusije sa Olimpijskih igara 2024

U Velikoj Britaniji održan samit 35 zemalja o pitanju mogućeg učešća Rusije na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu. Kako prenosi Ukrinform, grupa od 35 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Nemačku i Australiju, složila se da zahteva suspenziju ruskih i beloruskih sportista iz učešća na Olimpijskim igrama 2024, rekla je litvanska ministarka sporta Jurgita Sjugzdinijene.

„Pozivamo vas da ne dozvolite ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na bilo kakvim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre, dok traje rat u Ukrajini. Naša pozicija kao sportskih političara mora biti jaka i jedinstvena. Ne možemo dozvoliti da se to iskoristi. Pritisak o Rusiji i Belorusiji je veoma važno. Litvanija će podržati i pridružiti se svim inicijativama i naporima da spreči povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja ako se ovi [napori] poklope sa našim jasnim i čvrstim stavom“, rekao je Sjugzdinijen.

Potpuna lista zemalja koje su podržale ovaj apel trenutno je nepoznata. Među onima koji su podržali ove zahteve su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Poljska, Holandija, Kanada, Australija, Japan, kao i baltičke i skandinavske zemlje.

Krajem januara MOK je predložio da se sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim takmičenjima kao neutralni.