Vučić i Kurti vode razgovore u Briselu u pokušaju da izbegnu eskalaciju

Vučić i Kurti vode razgovore u Briselu u pokušaju da izbegnu eskalaciju

Lideri Srbije i Kosova 21. novembra razgovaraju u Briselu, uz posredovanje EU, u pokušaju da izbegnu eskalaciju na Kosovu zbog postepene zabrane srpskih registarskih tablica, prenosi RTS.

Sastanak je počeo u 9 sati ujutru, iako je najpre javljeno da su pregovori planirani od osam sati. Njima prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, glavni diplomata EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Prvo je bio razgovor evropskih diplomata sa Vučićem, pa sa Kurtijem, posle toga – zajednički pregovori.

Nakon sastanka očekuje se Borelova izjava novinarima.

Podsetimo, od 21. novembra kosovske vlasti počinju da kažnjavaju kosovske Srbe čiji automobili nisu dobili nacionalne kosovske tablice. Priština je više godina zaredom odlagala zahtev za preregistraciju automobila zbog protesta kosovskih Srba, ali su ovoga puta na Kosovu odlučili da više ne prave ustupke. Kao odgovor, kosovski Srbi su počeli da napuštaju lokalne vlasti i policiju i zaprijetili protestima odmah nakon prvih kazni.

EU je 18. novembra ponudila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da hitno dođu u Brisel, čak pre 21. novembra, na pregovore u pokušaju da se izbegne kriza.